Depresyonun İlacı Sıkı Aile Bağlarında Gizli

24 Mart 2015 Devamı

Gelişmiş ülkelerde ve özellikle büyük şehirlerde hızla artan depresyondan korunmanın en önemli yolunun sıkı aile bağları olduğu bildirildi.

Bilim dünyası, kişi yalnız olduğu için mi depresyona giriyor yoksa depresyonda olduğu için mi yalnız kalıyor sorusunun yanıtını henüz bulamadı. Ancak aralarında bir ilişki olduğu kesin. Finlandiya’da yapılan ve 8 yıl süren bir çalışma yalnız yaşayanlar arasında antidepresan kullananların sayısının diğer kişilere göre çok yüksek olduğunu ortaya koydu. Duygusal zorluklarla başa çıkmak ve depresyondan korunmak için sıcak aile ilişkilerine ve dostluklara vakit ayırmak gerekiyor. Bunları sosyal bir faaliyet olarak değil önemli bir sağlık tavsiyesi olarak uygulamak gereklidir. Özellikle boşanmış, dul ve yalnız yaşayan kadınlarda depresyonun daha sık görülmektedir.

DEPRESYON TEDAVİ EDİLEBİLİR
Depresyonun birçok belirtisi olduğunu ancak en önemlisinin, hayattan ve daha önce severek yapılan işlerden zevk almamak olduğunu söyleyen uzmanlar,  en sık rastlanan belirtileri şöyle sıraladı.

-Her gün kendini daha üzgün, yorgun ve çökkün hissetmek. “Yok olsam da kurtulsam” benzeri cümleleri sık sık kullanmaya başlamak.
-Uyku düzeninin bozulması. Eskisinden daha çok uyumak, uyku arasında sık sık uyanmak, uykusuzluk çekmek ya da az uyumak.
-Bir işe motive olamamak, dikkatin çabuk dağılması, huzursuzluk hissetmek.
-Kendini işe yaramaz ve değersiz hissetmek. Yaşama isteğini kaybetmek; sık sık ölmeyi düşünmek.
-Geçmişi ve geleceği düşündüğünde karamsar olmak, yapamadıklarından dolayı kendini sorumlu tutmak.
-İntihar etmeyi düşünmek ve planlamak.

Kişinin durumuna göre terapi, ilaçlar ve TMS gibi teknolojiler tedavide etkili olmaktadır. Depresyon tekrarlayabilen bir hastalıktır. Bu nedenle hasta öncelikle tedavisini yarıda bırakmamalı, doktorunun veya doktorlarının yönlendirmelerine uyum sağlamalıdır.

TMS (Transkraniyal Manyetik?Stimülasyon) tedavisi beynin manyetik uyaranlarla dışarıdan uyarılması ile yapılmaktadır. Depresyonta TMS?tedavisi, sol ön-alın bölgesine uygulanmaktadır. Bir çok bilimsel araştırma, TMS’nin, mizaç devrelerini kapsayan beyin bölgelerinin aktivitesini seçici olarak düzenlediğini göstermiştir. Sol ön-alın bölgesine uygulanan manyetik uyarılarla depresyonda rol oynayan beyin yapılarının da düzene girdiği düşünülmektedir. Üstelik TMS tedavisinde ilaç tedavilerinde gördüğümüz kilo alımı, durgunluk ve cinsel bozukluklar gibi yan etkiler görülmemektedir. En önemlisi, hamilelik ya da emzirme dönemlerinde ilaçlar sakıncalı iken TMS tedavileri güvenle kullanılabilmektedir.

Kategori: Genel, Haberler, Sağlık & Güzellik