Çölyak Hastalığı Nedir, Nasıl Ortaya Çıktı, Neler Yapılmalı?

14 Temmuz 2015 Devamı

Fitoterapi Uzm- Dr.Ümit Aktaş anlatıyor…

 

Dünyada buğdayın genetiği değiştirilene kadar, çölyak hastalığı gibi bir hastalık çıkmamıştır. ne zaman buğdayın genetiği değiştirildi 1943 yılında 1953 yılında ,çölyak hastalığı tanımlandı. daha öncesinde çölyak yoktur.

Çölyak hastalığının Türkiye’de görülme sıklığı %1.15 yani bizim toplumumuzda 900ooo’in üzerinde çölyak hastası var. üstelik bunların sadece 10ooo kadarı tesbit edilmiş durumda.

Birde Çölyak’ın klasik tablosu ile ortaya çıkmayan, gluten hassasiyetleri var.

Çölyak nasıl çıkar ortaya?

  • Karın kırampları, bağırsak problemleri, kansızlık, gelişme geriliği, vb. belirtiler ile ortaya çıkar. birde bunun haricinde gizli çölyak hastalığı var.
  • İyileşmeyen vücut ağrıları,
  • İyileşmeyen baş ağrıları,
  • İyileşmeyen migrenler,
  • Vücut döküntüleri,
  • Kaşıntılar,
  • Diyabet,

Bu gibi ortaya çıkan gluten hassasiyetleri toplumda %6 yani topladığınızda bugün tüm Türkiye’de 6 milyon civarında gluten hassasiyeti olan insan var. ve bunlar bende alerji var, bende migren var, bende romatizma var deyip değişik değişik tedaviler alıyorlar ama kimse bunlara bir diyet vermiyor.

En önemli Çölyak hassasiyeti kısırlıktır.
Gluten hassasiyeti kısırlığa yol açıyor. Genç çiftler geliyor ve bitkisel ilaç istiyorlar. hiçbirine bitkisel ilaç vermiyorum sadece 1 yıl boyunca glutensiz beslenme ile besleneceksiniz deyip, glutensiz diyet veriyorum. Çünkü kısırlık sebebi ile tüp bebek merkezlerine başvuran hastaların en önemli bir kısmında gluten hassasiyeti vardı. Ve Bebeğin olmamasının sebebi gluten hassasiyetidir. Bu çiftlere herşeyden önce glutensiz bir diyet verilmelidir. Çünkü durum çok vahimdir. Bizim devletimiz bunların hormon tedavilerinin paralarını ödüyor. Aslında ilk yapılması gereken şey bu çiftlerin 1 sene glutensiz beslenmesi. Fakat hiçbir tüp bebek merkezinde bu yapılmıyor.

Çocuklarda Diyabet Hastalığı Hakkında tüm merak ettiklerinizi buradan öğrenebilirsiniz…

Kategori: Soru-Cevap