Çok Ağlamak Bebeklerde Bayılmaya Neden Olur?
Süt çocuklarında 3 – 4 yaşına kadar halk arasında uğunma olarak da tabir edilen katılma nöbetleri dediğimiz ağlayarak morarmaları oldukça sık görürüz. Bu çocukların bazılarında genetik yatkınlık da söz konusudur. Katılma nöbeti yaşayan çocuk ailesinde de 3 – 4 yaşına kadar katılma nöbetleri ya da daha büyük yaşta senkop dediğimiz nedensiz bayılmalar söz konusu ise çocukta da katılma nöbetleri gerçekleşebiliyor.
Katılma nöbetleri genellikle çocuğun istediği olmadığı zaman ya da acı ile, herhangi bir şekilde canı yandığı zaman başlayan ağlama ve akabinde derin bir soluk alma ve nefesin tutulması ile gerçekleşir. Çocukta önce hafif solukluk meydana gelir, ardından dolaşım tamamen durur, beyne giden kan akımının kesilmesine bağlı olarak da morarma, bilinç kaybı ve hatta çok daha uzarsa gerçek bir epilepsi nöbeti ile karşı karşıya kalırız.
Bu çocuklarda genel olarak ağlamayı durdurmak en iyi koruyucu tedavi yöntemi. Ağlamaya giden nedeni çocuğun dikkatini dağıtarak unutturmak, katılma nöbetlerinin önüne geçmeye yardımcı olur. Çocukta özellikle kansızlık da varsa, uzun soluklu tedavi yöntemi olarak demir takviyesi önerilir. Çünkü bu çocuklarda demir eksikliğine bağlı anemiler de görülebiliyor.
Çocuklarda katılma genellikle, sinir sisteminin geçici bir olgunlaşma problemi olduğu için, çocuk 3 – 4 yaşını geçtikten sonra bayılamalar azalır. Bu çocuklarda nadiren ergenlikte senkop dediğimiz nedensiz bayılmalar görülebilir.
Kategori: Bebeğim, Genel, Haberler, Sağlık & Güzellik
Sosyal Medya