Çocukta Ritim Bozukluğuna Soğuk Tedavi
Çocuk kalbine -80 derecede yapılan müdahale, ritim bozukluklarını %95 oranında tedavi ediyor; ilaç kullanma zorunluluğu ortadan kalkıyor.
Ani ölümlere sebep olabilen kalp ritim bozuklukları çocuklar için de önemli bir risk faktörü. Çocukta görülen ritim problemlerinin büyük oranda genetik olduğunu söyleyen, Çocuk Kardiyoloji Bölümü Çocuk Elektro fizyoloji Kliniği Direktörü Prof. Dr. Volkan Tuzcu, kalp ritim bozukluklarının tedavisinde uygulanan “dondurma” yöntemi ile %95 oranında başarı sağlandığını, çocukların ömür boyu ilaç kullanmaktan kurtulduklarını söyledi.İlkokul öncesinde her çocuğa mutlaka bir EKG çekilmesi ve elektrofizyoloji eğitimi almış bir çocuk kardiyoloğu tarafından incelenmesi gerektiğini ifade eden Prof. Dr. Tuzcu, “Bu şekilde, gizli kalmış belki de ileriki yıllarda ani kalp ölümü ile sonuçlanabilecek kalp hastalıkları ortaya çıkarılacaktır. Çocuklarda en sık gördüğümüz kalp hastalıklarından biri de ritim bozukluklarıdır” dedi. Ritim bozukluklarının “Ablasyon, adı verilen yöntemle tedavi edildiğini belirten Prof. Dr. Tuzcu, “Ablasyon iki şekilde yapılabiliyor. Biri ritim bozukluğuna neden olan alanın ‘yakılarak’ ortadan kaldırılması, diğeri de -80 derecede dondurularak ortadan kaldırılması. Ritim bozukluğu ileti sisteminin dibinde olduğu zaman bunu yakarak değil, dondurma yöntemi ile yapmak gerekiyor.?Kalbin içerisine kasıktan anjiyo gibi koyduğumuz kabloları görüntüleyerek izlememiz gerekiyor. Bunu izlemek için de normalde radyasyon gerekiyor. Bu da ileriki dönemde kanser riskini az da olsa artırabiliyor. Bizim geliştirdiğimiz teknikle üç boyutlu elektrik sistemini kullanarak kalbin içerisini radyasyon kullanmadan görüntüleyebiliyoruz. Çocukları bir riskten korurken diğerine atmamak gerekir” diye konuştu.
Prof. Dr. Tuzcu, çocukların hafif anestezi altında yapılan işlemden, 4-5 saat sonra ayağa kalktıklarını, genelde ertesi gün de ilaçsız bir şekilde taburcu olduklarını söyledi.
Kategori: Çocuğum, Genel, Haberler, Sağlık & Güzellik
Sosyal Medya