Çocukta da Romatizma Olur

01 Mart 2016 Devamı

Tekrarlayan yüksek ateş, el, ayak ve dizlerde görülen şişlikler, eklem ağrıları, çocukluk çağı romatizmasının en önemli belirtileridir. Erken teşhis ve tedavi edilmemesi halinde bu hastalıklar, çocukta kalıcı sakatlıklara ve hatta ölüme sebep olabilir.

Yaşlılara özgü bir hastalık olarak bilinen romatizma, çocukları da etkiliyor. Özellikle doğuştan gelen ve “nadir hastalık” grubuna giren bazı romatizmal hastalıklar, erken teşhis ve tedavi edilmezse çocukta kalıcı sakatlıklara ve hatta ölüme sebep olabiliyor. Anne babaları belirtilere karşı uyanık olmaya çağıran Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Çocuk Romatoloji Uzmanı Prof. Dr. Özgür Kasapçopur, çocuklarında sabah saatlerinde ağrı şikâyeti olan ebeveynlerin vakit kaybetmeden doktora başvurmaları gerektiğini söyledi.

Çocukluk çağında bilinen birçok ana hastalığın yanı sıra tam olarak bilinmeyen hastalıkların da ortaya çıkabildiği ve bu hastalıkların tümünün “nadir” hastalıklar olarak tarif edildiğine dikkat çeken Prof. Dr. Özgür Kasapçopur, nadir hastalıkların çoğunluğunun da çocuk romatizması olduğunu vurguladı.

TEDAVİSİZ KALIRSA KALBİ VURABİLİR
Romatizmal hastalıklar iç organları da etkileyebilir ve erken fark edilip düzenli tedavi edilmezse kalıcı iç organ hasarlarına sebep olabilir. Ayrıca tedavi edilmeyen romatizma, en çok kalp, göz, akciğer, böbrek ve sindirim sistemi etkilenir.

ŞİŞLİKLERE DİKKAT

Çocukluk çağının en çok karşılaşılan romatizmal hastalıklarından birinin Jüvenil İdiopatik Artrit’in bir türü olan Sistemik Jüvenil İdiopatik Artrit (SJİA) hastalığı olduğunu söyleyen Prof. Dr. Kasapçopur, bu hastalığın kontrol altına alınamayan ateş ve eklemlerde ciddi ağrı ve sislikle ortaya çıktığını söyledi.

Bu hastalık vücuttaki tüm organlarda fonksiyon bozukluğuna yol açabilir. Hastalığa karaciğer-dalak büyümesi ve kalp zarında sıvı toplanması da eşlik edebilir. Bu duruma yol açan kontrolsüz iltihap durumudur. Bu iltihaba enfeksiyon dışı olaylar yol açar. Hastalık zamanında kontrol altına alınamazsa ölümle sonuçlanabilir.Özellikle son 10 yılda kullanıma giren biyolojik ilaçlarla, çocuklar eklem hasarı oluşmadan tedavi edilebilmektedir.

KARIN AĞRISI VE ATEŞ ÖNEMLİ

Ülkemizde çocuklarda sık görülen romatolojik hastalıklardan bir diğerinin de Ailesel Akdeniz Ateşi (FMF) olduğunu belirten Prof. Dr. Özgür Kasapçopur, tekrarlayan ateş ve karın ağrısı atakları ile ortaya çıkan FMF hastalığının ilaçla tedavisinin mümkün olduğunu söylüyor. Tekrarlayan ateşe eşlik eden döküntülerin yer aldığı önemli bir başka bir romatizmal hastalığın da CAPS hastalığı olduğunu belirten Prof. Dr. Kasapçopur, “Anne ve babadan genetik yolla geçen hastalık ileri aşamada işitme kaybı, kronik menenjit ve hasar bırakan eklem iltihabı gibi problemlere yol açabilir. Çok nadir görüldüğünden ve belirtileri başka hastalıklara benzediğinden tanısı geç konulabilir. Ancak zamanında teşhis konulduğunda yine tedavisi mümkündür” dedi.

Kategori: ÇOCUK HASTALIKLARI, Genel, Haberler