Çocukta Bel Ağrısını Önemseyin
Çocuklarda bel ve sırt ağrısı gibi şikayetler artış olduğunu belirten uzmanlar, bu ağrıların önemli bir hastalığın habercisi de olabileceğini söylüyor.
Gün boyu televizyon ve bilgisayar karşısında geçirilen saatler, hareketsizlik, okul çantasının yanlış taşınması ve duruş bozuklukları nedeniyle çocuklarda bel ve sırt ağrısı gibi şikayetler gün geçtikçe artıyor. Bu ağrılar önemli bir hastalığın habercisi de olabileceği için mutlaka uzman yardımı alınması gerekiyor. Memorial Hizmet Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Bölümü’nden Uz. Dr. Demet Tekdöş Demircioğlu, çocuklarda bel ve sırt ağrısı ile tedavi yöntemleri hakkında şu bilgileri verdi:
KRONİK BEL AĞRILARINA DİKKAT
Çocuklarda duruş-oturuş bozuklukları, omurga problemleri ve tümör gibi ciddi hastalıklar bel ağrısına neden olabilmektedir. Ağrı bir travma sonrası aniden ortaya çıkmış ise öncelikle yumuşak doku yaralanmaları, büyüme plağı kayması gibi durumlar görülebilir. Genellikle bir travma sonrası başlayıp, uzun süre devam eden kronik bel ağrılarında ise omurga kırığı veya omurga kayması akla gelmektedir. Bu iki hastalık belirgin bir travma olmadan da ortaya çıkabilir. Özellikle jimnastik ve benzeri sporlar ile uğraşan çocuklarda daha sık görülebilmektedir.
AĞRI, KİLO KAYBI, YORGUNLUK VE ATEŞ VARSA…
Çocuklarda bel ve sırt ağrısı özellikle geceleri artan, uykudan uyandıran tarzda ise, bu bulgulara kilo kaybı, yorgunluk, nedeni açıklanamayan ateş, omurga ve omurilik tümörleri veya enfeksiyonları akla gelebilmektedir. Bununla birlikte bel ve sırt ağrısı ile kollara veya bacaklara yayılan ağrı, kuvvet kaybı, uyuşukluk, hissizlik, tuvaletini kaçırma şikayetleri gibi omurilik bası bulguları var ise yine tümör, enfeksiyon ve omurilik içindeki anomalilerin ön planda tutulması gerekmektedir. Benzer bulgularla ortaya çıkan bel fıtığı ise nadir olmakla beraber çocuklarda da görülebilmektedir.
AĞRI 4-6 HAFTAYI GEÇİYORSA DOKTORA BAŞVURULMALI
Özellikle ciddi olmayan bir travma sonrası veya kendiliğinden ortaya çıkan hafif ağrılar da istirahat ve ağrı kesicilerle iyileşme sağlanabilmektedir. Duruş bozukluğu olan çocuklarda duruşun düzeltilmesi ile de ağrı ortadan kalkabilmektedir. 4-6 haftayı geçen ve istirahat, ağrı kesici gibi önlemlere cevap vermeyen hafif ağrılara dikkat edilmelidir. Bunun dışında bel ağrısına ek olarak omurilik bası bulguları var ise, ağrı bacaklara yayılıyorsa, kilo kaybı, ateş, gece ağrısı gibi bulgular görülüyorsa vakit geçirmeden bir doktora başvurmak gerekmektedir.
HAREKETSİZ ÇOCUKLARDA BEL AĞRISI DAHA SIK GÖRÜLÜR
Çocuklardaki bel ağrısı her zaman ciddi omurga ve omurilik hastalıklarına bağlı olarak ortaya çıkmamaktadır. Bazen çeşitli duygu- durum bozuklukları ve ilişki kurmadaki güçlükler gibi psikososyal nedenlere bağlı olarak görülebilir. Aşırı şişman çocuklar, anne-baba ve arkadaşları ile ilişkileri kötü olan çocuklar, uzun süre televizyon seyreden, hareketsiz çocuklarda da bel ağrısı daha sık ortaya çıkabilmektedir. Bel veya sırt ağrısı gelişen çocuklarda ağrıyı gidermede öncelikle istirahat ve basit ağrı kesicileri kullanmakla birlikte ağrının nedeni tanımlandıktan sonra basit tedavilere yanıtsızlık söz konusu olduğunda fizik tedavi yöntemleri uygulanabilmektedir.
SIRT VE BEL KASLARI İÇİN EN FAYDALI EGZERSİZ YÜZME
Çocuğa düzenli spor yapma alışkanlığı kazandırılmalıdır. Özellikle duruş bozukluğu olan çocuklar anneleri tarafından sıklıkla uyarılmaktır. Ancak çocukların alışkanlıklarını bu şekilde ortadan kaldırmak oldukça güçtür. Bu durumun düzeltilmesi için en önemli araç onları spor yapmaya teşvik etmek ve vücutlarının koordinasyonlarını artırmaktır. Sırt ve bel ağrıları için çocuklara önerilen sporların başında yüzme gelmektedir. Çocukların taşıdığı ağır sırt çantalarının hafifletilmesi için okul ve öğretmenlerle işbirliği yapılmalı ve bu sorun beraberce ortadan kaldırılmalıdır.
DOĞRU BESLENME ÇOK ÖNEMLİ
Sağlıklı beslenmenin bel ağrısını azalttığı ve bunun aksine fastfood tarzı beslenmenin tüm vücut sağlığı açısından zararlı olduğu bilinmektedir. Bel sağlığını korumak için gerekli kurallar ile yük taşırken, otururken, ayakta dururken ideal pozisyonların bilinmesi ve daha küçük yaşlardan bu eğitimin anne babalar tarafından verilmesi gerekmektedir. Bu kuralların çocuklar tarafından iyi algılanabilmesi için öncelikle ebeveynler tarafından uygulanması önemlidir.
Sosyal Medya