Çocuklarınızı Dijital Dünyadan Uzak Tutun

14 Kasım 2015 Devamı

“Eğer Facebook bir ülke olsaydı Çin ve Hindistan’dan sonra dünyanın 3. büyük nüfusuna sahip olurdu” diye yazdım dün… Sosyal ağların içine doğan çocuklarımızın teknolojinin nimetlerinden faydalanması ama tehditlerinden uzak durmasının yollarını göstermek, zamane ebeveynlerinin öncelikleri arasında geliyor… Daha önceki hiçbir neslin uğraşmadığı bir problemler silsilesi var önümüzde… Yüz yüze iletişim, yerini dijital iletişime bırakıyor.

 

Bu kadar çok negatif sonuca rağmen dijital yaşam gittikçe daha çok insanı kapsıyor ve bundan azade olabilmenin yolu da gözükmüyor. Steyer’e göre ebeveynler olarak sorumluluğumuz çocuklarımızın sanal ortamda doğru seçimler yapmalarına yardımcı olmak. Onların dijital hayatlarında olup bitenleri bilmeli, gördükleri ve karşılaştıkları görüntü ve mesajları mantıklı bir biçimde değerlendirmeyi öğretmeliyiz. Ayrıca küçük yaşlardan itibaren bazı medya ve teknolojilere erişimlerini sınırlandırmamız gerekiyor. Araştırmalara göre medyaya daha az zaman ayıran çocuklar okulda daha iyi notlar almakla kalmıyor, hayatlarından da daha memnun oluyorlar.

ÇARPICI ARAŞTIRMALAR

Stanford Üniversitesi’nden Clifford Nass’ın yürüttüğü bir araştırmada yaşları 8-12 arasında değişen 3500 kız çocuğunun medya kullanımları ve yüz yüze iletişim becerileri arasındaki ilişki incelenmiş. Sonuç olarak çok fazla mesajlaşmanın, sosyal ağlarda vakit geçirmenin kız çocukları nın sosyal ve duygusal gelişimini olumsuz etkilediği ortaya çıkmış. Bu araştırmadan ortaya çıkan başka bir sonuç ise Facebook’ta kızların kendilerini aşırı zayıf gösterme eğiliminde olmaları… Birilerinin kendisini beğenmesi üzerine kurulu bu baskı kız çocuklarında yeme bozukluklarına kadar varan psikolojik sıkıntılara sebep oluyor… 3000 çocuğun iki yıl boyunca incelendiği bir araştırmada video oyunlarına çok fazla zaman ayıran ergenlerin kaygı, sosyal korku ve depresyondan çok daha fazla etkilendikleri sonucu çıkmış… Başka bir araştırmada 1-3 yaş arasındaki çocukların gün içinde TV izledikleri her saat 7 yaşına geldiklerinde dikkat eksikliği sorunu yaşama risklerini yüzde 10 artırıyor.

Kategori: Çocuk Psikolojisi, Genel, Haberler