Çocuklarınıza Sabırla Yaklaşın
Okulların açılması ile birlikte ilkokula yeni başlayan çocuklarda yaşanabilecek okul korkusu konusunda bilgiler vererek, anne ve babalara çocuklarına karşı sabırla yaklaşmalarını tavsiye etti.
Çocuk, okula gitme isteksizliğini, öğretmenin arkadaşlarının onu sevmediği, kötü davrandığı gibi gerçek olmayabilecek gerekçelerle açıklayabilir. Ancak karın ağrısı, baş ağrısı, mide bulantısı olabilir. Bu belirtiler çocuklar tarafından uydurulmaz. Yaşadıkları kaygının fiziksel belirtileridir. Bu kaygıları yaşayan çocuklar çoğunlukla sessiz, uysal ve çalışkan çocuklardır. Bir kısmında da ders sorunları görülebilir. Okul korkusu hemen ele alınıp, tedavi edilmesi gereken bir sorundur. Öncelikle ne olursa olsun, aile kararlı davranmalı ve çocuğun okula gitmesini sağlamalıdır. Çocuğun okula gitmediği her gün olayın çözümü güçleşir. Bu kaygılar, çocuk psikiyatristinin, ailenin ve okulun sıkı işbirliği ile çözülebilir.
“Öfkeli ebeveynlerin çocuklarında tepkisel davranışlar görülebilir”
Öğretmen ve ebeveynlerin çocuğun okul korkusunu yenmesinde, kaygının ortadan kalkmasında işbirliği içerisinde hareket etmeleri çok önemlidir. Bu zamanda öğretmenin çocuğun içinde bulunduğu psikolojik durumu kabul ederek öfkelenmeden, ceza uygulamadan, kibar, kararlı ve gerçekçi bir yaklaşımı çocuğun cesaretlenmesine yardımcı olur. Ebeveynler ise çocuklarına sabırla yaklaşmalı, akademik bir beklenti içerisine girmeden, çocuğu sık boğaz etmeden, çocukla tartışmak yerine onu sakince dinleyerek, kararlı, karamsarlığa ve endişeye düşmeden, kızgınlık ve küskünlük göstermeden davranmalı. ‘Okula gideceksin, akşam geldiğinde evde hep beraber olacağız’, ‘korkacak birşey yok’ demektense, ‘bazı çocuklar okula gitmekten korkabilir ama okulda çok iyi arkadaşlıklar kurar ve sonradan çok severler, bence sen de zamanla okulu çok seveceksin’ ya da ‘seni okulda bırakacağımdan korkuyor olabilirsin ama akşam olduğunda orada olacağım’ demek çocuktaki okul korkusunu, kaygısını azaltmaya yardımcı olacak daha doğru bir yaklaşım şeklidir.
Kategori: Çocuk Psikolojisi, Genel, Haberler, Sağlık & Güzellik
Sosyal Medya