Çocukların Yönettiği Aileler, Aileyi Çocuklar Yönetiyor, Erkil Aile, Çocuklar Aileyi Nasıl Yönetiyor?
Çocukların Yönettiği Aileler, Aileyi Çocuklar Yönetiyor, Erkil Aile, Çocuklar Aileyi Nasıl Yönetiyor, Aileyi Artık Çocuklar Yönetiyor, Çocuklarda Sorumluluk Duygusu, Ben Duygusu Gelişmeyen Çocuk, Özgüvensiz Yetişen Çocuk
Çocuk ve Genç Psikiyatristi – Prof.Dr. Özgür Yorbik anlatıyor…
Çocukların yönettiği ailelerde artış var. Bunda genel olarak meydanında payı var. Çocuk odaklı aileler, çocuğun isteğine göre şekilleniyor. Bu çok doğru değil.
Çünkü biz çocuğu hayata hazırlıyoruz. Ve hayatta her istediği olmayacak çocuğun, dolayısıyla iyi bir şekilde hazırlamamış oluyoruz.
Çocuk hemen şimdi ve buradayı ister. Ama yeri geldiği zaman anne baba ona hayır diyebilmelidir. O küçük küçük hayırlar çocuğa yeni bir strateji geliştirmelisin mesajı verir. Beklemelisin, bekleyebilmesin, vazgeçmelisin, vazgeçebilmelisin, bırakmalısın, bırakabilmelisin mesajı verir.
Hemen ve şimdi tarzında yetiştirilen çocuklar erişkin haline geldiğinde küçücük bir şey olmadığında büyük tepkiler verebiliyorlar. Öfke patlamaları, hayal kırıklıkları gibi alınganlıkları daha fazla oluyor.
40 yaşındaki insanlar var küçük bir şeyden anlayamazsınız nasıl tepkiler verdiğini istedikleri küçük bir şey olmamıştır alt tarafı. Çünkü küçük küçük hayırlar sunulmamıştır ona ve benlik güçlenmemiştir.
O küçük hayırlarımız bazı şeyleri değerli kılar. Mesela bir çocuğun 40 çift ayakkabısı var bir tane daha alıyorsunuz belki çok küçük sevinir ondan sonra mutsuzdur yine. Ve ödülü ödül gibi kullanamazsınız.
Başarılı karşılığında bir ödül alacak ama her şeyi zaten var bu durumda önemsizleşir ödül. Çocuk maddiyatçı bir dünyaya doğru gider ki hiçbir şeyinde kıymeti olmaz. Bu mutsuzluğu, tatminsizliği, doyumsuzluğu getirir çocukta.
İnsanlar yanlış algılıyorlar mutluluk isteklerin olması değildir. Mutluluk düşünce tarzıdır, fark edebilme tarzıdır bunu çocuğa verebilmek lazım.
Çocuk erkil ailede patronlaşır. Anne baba ve dünya onun etrafında döndüğünü algılar çocuk. Bebek gibi yetiştirilir. Çocuk 5 yaşında hala anne yediriyordur. Buna bakıldığında çok iyi annelik gibi gözüküyor oysa biz çocuğun yaşantısında çok iyi annelik istemiyoruz. İyi annelik istiyoruz. İyi annelik aynı zamanda çocuğun gelişim dönemini uygun davranan anne babaların tutumunu içerir. Böyle bir durumda çocuğun el becerileri de geç gelişir. Çünkü yemek yerken el becerileri çalışır, kıyafetini iliklerken el becerileri çalışır. Bu sayede çocuğun el becerileri daha önce gelişir. Eğer anne fırsat vermezse bunlarda gecikme olur.
Bebek nasıl ki hayır yemicem der, 7 yaşındaki çocuk da hayır yemicem der tamam der bu durumda çocuk patronlaşır. Anneye daha bağımlı hale gelir. Hem annesiz yapamaz, hem de istediği olmadığı zaman annesine futursuzca davranır anneye vurabilir, azarlayabilir. Yani hem onu çok sever hemde anneye vuruyor yada kötü davranıyor.
Anne babanın yanında bu tarzda büyüyen çocuğun kendine güveni olmaz. Dış hayatta, okulda çekinik, kendine güvensiz bir çocuk olur. Bu sebeple çocuğun yaşına uygun davranmalıyız.
Yaşına Uygun Davranmak Ne Demektir?
Hangi yaşta çocuk neyi yapabiliyorsa, biz onu çocuktan bekleyeceğiz. Onu anne yapmayacak. Yaşına uygun davranmanın bir ucunda anne babanın çocuğa aşırı sorumluluk vermeside vardır. Çocuktan yapamayacağı, üstlenemeyeceği şeyler beklenir. 5 yaşındaki bir çocuğa evin erkeğimiş gibi davranmak çocuk için büyük bir yük.
Çocuklar çocukluklarını yaşamalı, oyunlar oynamalı çünkü oyun çocuğu hayata hazırlıyor. Oyunları çocukların yaptığı bir aktivite olarak görmemek lazım.
Kategori: Soru-Cevap
Sosyal Medya