Çocukların Yaratıcılığını Teşvik Eden Fikirler
Öğrenmenin bir parçası olarak yaratıcılığı kucaklayın. Yaratıcılığı tanıyan bir sınıf oluşturun. Gerçek bir dünya senaryo yaratıcı çözümler veya bir problemin faklı çözüm yöntemlerini gösteren tasarım ödülü veya bülten panoları isteyebilirsiniz. En etkili yöntemleri kullanın. Torrance yaratıcılığı öğretmek için en etkili yollardan kabul edilen geniş bir meta-analiz yapmıştır. O, en başarılı yaklaşımların yaratıcı sanatlarda, medya odaklı programlarda veya Osborn-Parnes dayanan eğitim programlarında kullanıldığını buldu. Bilişsel ve duygusal işlevsellikle yapılmış programlar en başarılılardır.
Yaratıcılığı bir beceri olarak düşünün.
Yaratıcı becerilerini geliştirmek için bir program oluşturun ya da katılın.
Duygusal bağlantıları kullanın. Yapılan araştırmalar, çocukların duygularıyla en iyi yaratıcılık eğitimini ilişkilendirdiğini önerir.
Yapılan araştırmalar, çocukların duygularıyla en iyi yaratıcılık eğitimini ilişkilendirdiğini önerir.
Yaratıcı bir model kullanın. Osborne-Parnes modeli eski, yaygın olarak kabul gören bir modeldir. Genellikle, eğitim ve iş geliştirmede kullanılır. Her adım fikirlere meydan okumayan bir farklı düşünme modeli içerir ve sonra aramayı daraltmak için yakınsak düşünmeyi.
Bunun altı adımı vardır:
Karışıklık-bulma. Bir hedef veya amacı belirleyin.
Bilgi-bulma. Veri toplayın.
Problem bulma. Sorun netleştirin.
Fikir bulma. Fikir üretin.
Çözüm bulma. Fikirleri güçlendirilin ve değerlendirin.
Kabul bulma. Fikirleri uygulama için eylem planı hazırlayın.
Tartışmalar sırasında farkında olun.
Yaratıcılığa olumlu bir ışıkla bakın.
Kuluçka Modelini deneyin.
E. Paul Torrance bu modeli tasarlanmıştır. 3 aşamayı kapsar:
Beklentileri arttırın: sınıf ve öğrencilerin gerçek hayatla arasındaki bağlantıları kurun. “Bilmek arzusu oluşturun”.
Beklentileri derinleştirin: yeni yollarla müfredat gerçekleştirin. Beyin fırtınası ve yeni bir sorunu çözmek için fırsatlar yaratın.
Devam et: ders veya sınıfın ötesinde düşünmeyi devam edin. Evde hatta toplumda öğrenme fırsatlarını genişletmek için yollar bulun.
Kültürel bir eser kullanın.
İfade özgürlüğü kurun.
Standartlara aşina olun.
Dış kaynak toplayın.
Hatalar için yer bırakın. Sir Ken Robinson’un en iyi söylediği şey, “hatalı olmaya hazır değilseniz, asla orijinal bir şey ile gelemezsiniz.”.
Yaratıcılık için yer bırakın. Bir düşünce masası, bir tiyatro sahne, bir çizim masası ve gruplar için fikirleri tartışabilecekleri bir alan gibi sınıf içi alanlar tasarlayın.
Çocuklara soru sormak için zaman tanıyın. CCE (Yaratıcılık, Kültür, Eğitim) gibi kuruluşlar öğretmenlere öğrencilerin soru sorma için fırsatlar vermesini önerir. Merak ve keşif için kasıtlı dersleri tasarlayın.
Yaratıcılık güven oluşturur. Çocuklar kendi başlarına öğrenme sahipliğini alır. Çocukların bir proje tasarlayabildiği yollarını düşünün. Örneğin, tarih gereksinimi için, her iki beşinci sınıf öğrencilerinin bitirme projelerinden bir sergi oluşturmayı önerdim. Çocuklar son çalışmalarından gurur duydular ve diğerler sunumlar öğrendiler. Velileri ve toplumdaki diğer insanları, çocukların öğrenme sahipliğini aldığını görmek mutlu etti.
Merakı teşvik edin.
Çocuk ilgisi kendi düşünce deposuna giden yolla başlamak için harika bir yer vardır. Kendi dünyalarından ilham bulun.
Yaratıcılık bir çalışma modeli görün. Yaratıcı bir sınıf ziyaret edebilir ya da yaratıcı bir sınıf nasıl çalıştığı hakkında bir video izleyebilirsiniz. “Okulda Yaratıcılık Örneği” eğitimcilerin yaratıcılığın bir sınıfta nasıl oynandığını görmek için izleyebileceği mükemmel bir videodur. Bu okul çocukları tanımak için okul çapında bir yaklaşım benimsemiştir.
Alanındaki güncel uzmanların çalışmasını düşünün.
Farklı kültürleri keşfedin.
Sanat, müzik ve kültür birleştiren ve bütünleştiren yollar bulun.
Çoklu zekâ faydalanma bir anahtarıdır. Yaratıcılık bizim beynin farklı bölgelerini kullanmamızı gerektirir. Biz genellikle yeni kavramlar ortaya koymak için görünüşte ilgisiz alanlar arasında köprü bağlantıları kurarız. Çocukların bir konu ya da problemin çözümüne yaklaşan yeni yollar bulmaları için güçlerini kullanmasına izin verin. Onların ne ile geldiklerine şaşıracaksınız.
Yaratıcılığın çocukların geleceği için iş piyasasında önemli olduğunu anlayın. Paul Collard Yaratıcı Ortaklıkları, İngiliz öğrencilerin % 60’ının henüz var olmayan işlerde çalışacağını söyler. Günümüz piyasasında, çocukların büyük ölçüde yenilikçi olması ve kendi işlerini oluşturması gerekir. Collard öğretmenlerin özel beceri veya davranışlar kümesi öğretmek yerine, belirli kariyer için hazırlanmaya odaklanmasını önerir.
Yaratıcı becerileri açıkça öğretin. Collard’a göre “ Yaratıcı beceriler sadece iyi fikirler değildir, onlar fikirlerin iyi olması için becerilere sahip olmayla ilgilidir.” Yaratıcı becerilerin 5 ana alan içermesi gerektiğini göstermektedir:
Hayal
Disiplinli ve kendinden motive olmak
Esneklik
İşbirliği
Öğrencilere sorumluluk verilmesi, kendi projelerinizi geliştirmek için onlara sahip olun!
Kaynak: Üstün Zekalılar Enstitüsü
Kategori: Çocuk ve Zeka
Sosyal Medya