Çocukları Başarısızlığa Götüren Nedenler Nelerdir?
Çocuk ve Genç Psikiyatrisi Uzm. Doç.Dr.Osman Abalı anlatıyor…
Beyin başarı için etken bir organ ve beynin doğru çalışması içinde biyolojik, sosyolojik ve psikolij olarak ortam gerekiyor. Örneğin stres ortamında beynimiz kendini otomatik olarak tehlikeye hazırlıyor. Ve o tehdit yapısını ortadan kaldırmak için kendini yapılandırıyor ve öğrenmeye kendini kilitliyor.
O yüzden çok otoriter öğretmenlerin derslerinde çocuklar dinlese bile öğrenemez. Otoriter ebeveyn yanında çocuk titreyerek yazı yazsa bile o hafızaya alınamaz. Bu nedenle anne babanın çok relax ve rahat bir ortam haazırlamaları gerekir.
Anne babalar okuldaki ve evdeki stresi ekarte edecek. Çok otoriter öğretmenin dersinde çocuk öğretmenim bana ne zaman bir şey diyecek diye kesinlikle konsantre olamaz.
Biz bunu sınav stresinde de görüyoruz, kalp çarpmaya başlayınca beyin duruyor.
Stresin yanında çocuğun konsantrasyon bozukluğu olup olmadığına bakılmalı. Benim çocuğumun kapasitesi neyi ne kadar yapabilir. Çocukların potansiyelinin üzerine yük yüklememek gerekir.potansiyelin altında da bırakmamak gerekiyor. Eğer bu konuda bir eksiklik varsa mutlaka bir uzman desteği alınmalı.
Hiperaktivite var mı ona bakılmalı. Bazı çocuklarda hiperaktivite yoktur sadece dikkat eksikliği vardır. O çocuklar hareketsiz oldukları için yanıltır. Dersi dinliyormuş gibi yaparlr dinleyemezler, uzun süre konsantre olamazlar.
Depresyon; kaygı stres durumlarında beynimiz önce dikkat konsantrasyonumuzu bozar. Depresyon düzeldiğinde en son dikkat geri gelir.
Sınav kaygısı; dikkat ve öğrenme süreçlerini etkiler. Sınavdan kaç alıcam, acaba annem kızacak mı, kötü not alırsam ne olur, arkadaşlarım ne der, kıyas ve stres ile birlikte çocuktaki o başarıya dönük motivasyon azalıyor.
Tıbbi olarak; Demir eksiklikleri anemileri, vitamin eksiklikleri, uyku problemleri, epilepsi ve aşırı yorgunlukta da öğrenme süreçleri bozuluyor.
Başarısızlık ve Nedenleri hakkında merak ettiklerinizi buradan bulabilirsiniz…
Kategori: Soru-Cevap
Sosyal Medya