Çocuklardaki yüksek ateşin nedeni bulunmalı !
Ege Üniversitesi (EÜ) Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cüneyt Hoşcoşkun, çocuklardaki ateş yükselmesi nedeninin mutlaka belirlenmesi gerektiğini, bu rahatsızlığın böbreklerin kaybına yol açabileceğini söyledi.
Hoşcoşkun, yaptığı açıklamada, çocuklarda ateş yükselmesinin çeşitli sebeplere bağlı olabileceğini, hastalığın nedeninin mutlaka ayrıntılı bir tetkikle belirlenmesi gerektiğini belirtti.
Anne ve babaların en çok korktukları durumların başında gelen ateş yükselmesinin olağanüstü bir duruma karşı vücudun savunma mekanizması olduğa dikkati çeken Hoşoşkun, bu hastalığa yol açan nedenlerin çocukların yaşına ve dönemine göre değişebildiğini ifade etti.
Prof. Dr. Hoşcoşkun, şöyle devam etti:
”Yenidoğan döneminde ateş en çok susuzluğa yani tam olarak beslenememeye karşı bir yanıt olarak oluşurken daha ileri dönemlerde ise en çok enfeksiyonlara bağlı olarak ortaya çıkar. Bunun ardından gelen nedenler ise çok daha düşük bir oranla iltihaplı diyebileceğimiz bağışıklık sistemini etkileyen hastalıklar ve kan hastalıklarıdır. Ateşin tedavisine başlamadan önce mutlaka altta yatan neden ve ateşi ortaya çıkaran hastalık belirlenmelidir. Çocukların ateşli dönemlerinde mutlaka bir idrar yolu enfeksiyonu düşünülmeli. Kronik böbrek hastalığı en çok idrar yolu enfeksiyonlarıyla birlikte meydana geliyor. O nedenle özellikle çocukluk yaşlarda, ateşli olunduğu dönemlerde, idrar kaçırma dönemlerinde bu ihtimalin akla gelmesi gerekiyor.”
-”Mutlaka idrar tetkiki yapılmalı”-
”Çocukların ateşli döneminde mutlaka idrar tetkiki yapılmalı” diyen Hoşcoşkun, sözlerini şöyle tamamladı:
”Ateşli hastalığın sebebi bir sürü hastalık olabilir ama temel sebeplerinden bir tanesi de böbreklerle ilgili, idrar yoluyla ilgili bir iltihabi hastalık olabilir. Ateşin nedeni idrar yoluyla ilgili bir iltihabi hastalıksa, zamanla ilerleyen iltihap böbreklerin kaybedilmesine yol açabilir. Bunun atlanmaması, gözden kaçmaması için mutlak surette bir idrar kontrolünün, tetkikinin yapılması gerekir.”
Sosyal Medya