Çocuklarda Yemek Yeme Sorunu

10 Aralık 2015 Devamı

zorZor yemek yiyen çocuğa oyunla yemek yedirmek doğru mu?

Oyun belki küçük yaştaki çocuklar için güzel olabilir ama yaklaşık 2-2,5 yaştan sonra oyun yanlış bir davranış. Çocuk bu yaştan sonra yemek yerken hep oyun bekleyecektir. Bu nedenle oyunun belki de bebeklikten itibaren kaldırılması çok daha yararlı olur.

Sofranın parçası olmalı

Bir diğer yöntem de çocuğa yemekle ilgili sorumluluk vermek olabilir, mesela yemek kültürünü anlatabilmek. Yani yemek masada yenir, yemek kaşık ve çatalla yenir, bıçak kullanılır vs. Belki daha sonra bıçak kullanmayı da öğrenecek.

Bunları öğrettikten sonra kendisini bir yetişkin gibi hissetmesini sağlayabilmek için aslında oyuna tamamen son vermek lazım. Mümkün olduğu kadar sorumluluk açısından sofrayı kurmasında çocuğa görevler verilebilir.

Sorumluluk verin

Bir tane kaşık getirse, yemeğin pişirilmesinde küçücük bir katkı yapsa bile o sırada o da sofranın kurulmasına yardımcı olmuştur. Böylece yemeğin aslında düzenli olarak, periyodik bir şekilde yapılması gereken ve zaruri bir ihtiyaç olduğunun farkına varabilir.

Böylece çocuk kendisini yemekle ilgili konularda yetişkin gibi hissedecek ve hiçbir zaman oyunu aramayacaktır.

Zor yemek yiyen çocuklara nasıl yaklaşılmalı?

Zor yemek yiyen çocukların üzerine çok fazla gitmemek gerekiyor. Bu tam tersine olumsuz bir tepki yaratıyor. Çocuklar daha fazla yemeyi artık bir düşman olarak görmeye başlıyorlar. Çünkü her seferinde bununla ilgili bir sorun çıkıyor ve anne onu azarlıyor.
Çocukları zorlamayınBöyle durumlarda çocuk negatif ilgiden bunalmaya başlıyor, yemek artık onun için bir kabus haline dönüşüyor. Yemekte ne olursa olsun onun için yemek yemek büyük bir sorun oluyor. Çünkü karşı tarafta sürekli bir eleştirme ve sürekli bir tatminsizlik oluyor.’Neden tabağının hepsini bitirmiyorsun? Neden onu da yemiyorsun? Neden şöyle yapmıyorsun?’ tarzı sorular çocukları geliştirmek yerine yemekten tamamen soğumasına neden oluyor.

Burada özellikle annelere çok büyük bir görev düşüyor. Çocuklarınız acıktığı zaman zaten kendileri yemek yiyeceklerdir. Bu yüzden çok fazla üzerine gitmeyin.

Bazı çocuklar neden zor yemek yer?yemek-secme
Yeme sorunları özellikle 2 ile 5 yaş arasında görülüyor. Yeme problemleri çocukların büyüme hızındaki düşüşten kaynaklanıyor. Ama asıl yeme problemlerini ortaya çıkaran şey annelerin ve babaların çocuklarını yemeye zorlaması veya ödüllendirmeye çalışması.
Travmaya bağlı olabilirÇocuklarda küçük travmalar, evcil hayvanın ölümü, arkadaşlarıyla arasındaki ufak bir kavga veya annenin bağırması bile iştahının kaçmasına neden olabilir. Zaten çocukların yetişkin kadar çok yemek yemediğini düşünürsek, iştahının kaçması hiç yemek yememesi anlamına gelir.

Yapılan davranışlara dikkat edilmesi ve yemek yemediğinde çabuk endişelenilmemesi gerektiğini düşünüyorum. Çocuğun yemek yememesi aç kalması veya çok zayıflayacağı anlamına gelmez. Tam tersine çocuğun o andaki bir probleminden kaynaklanıyor olabilir. Asıl bunun üzerine gidilmeli.

Asıl sorun yemekler değil

Çocuğun neden dolayı üzgün olduğunu, neye karşı tepki olarak yemek yemediğini bulmak ve bunun için çözümler aramak gerekiyor. Ama normalde de çocuklar zaten iştahsız olabiliyorlar. Bu genetik bile olabiliyor.

Anne babadan birisi de çok iştahlı olmuyor ve genelde yemek seçiyorsa aynı özelliğin çocukta da görülmesi çok doğal oluyor. Aslında yeme problemleri biraz da anne babaların endişelerinden kaynaklanıyor.

redÇocuklarda yemeği reddetme ne zaman bir sorun olarak görülmeli?

Çocuk biyolojik olarak yoksunluk durumuna düşmediği sürece yemeyebilir. Zaten çocukların çok fazla yemek yemesi gerekmiyor.
Yemek yeme problemi çok fazla çocukta görülebiliyor. Özellikle kahvaltıyla ilgili problemlerimiz oluyor. Çünkü anne ve babanın özellikle kahvaltı alışkanlığı olmadığı için çocuklarda da böyle alışkanlıklar oluşmuyor.

Çocuğunuz sizi örnek alıyor

Fakat anne baba onlardan sürekli kahvaltı yapmasını bekliyor. Hatta domates, peynir, salatalık, reçel, baldan oluşan geniş bir kahvaltı bekleniyor. Fakat çocuk hiçbir zaman böyle bir şey görmemiş, çocuğa hiçbir şekilde bir model olunmamış. Bu durumda çocuk da doğal olarak kahvaltıyı reddediyor.

Bu yüzden anne ve babanın bunun için bir gayret sarf etmesi gerekiyor. Eğer çocuğun düzenli bir şekilde sabah kahvaltısı yapmasını istiyorsak, onunla beraber kahvaltı yapmayı öğrenmeliyiz.

Zor yemek yiyen çocuğu cezalandırmak veya ödüllendirmek doğru mu?yemekyemek

Ceza her zaman yanlış. Özellikle ödül, yeme problemi için tamamen yanlış. Çünkü ödüllendirilen çocuk şunu öğreniyor; yemek yedikçe ödül gelecek. Bir süre sonra çocuk sadece oyuncağı veya ödülü almak için yemek yemeye başlıyor, fizyolojik ihtiyaçlarını gidermek için değil.
Ödüllendirmek, ceza vermek yanlış
Yemek yeme problemlerinin devam etmesine neden olan en büyük yanlış, ödüllendirme. Eğer çocuk karnı acıktığı, guruldadığı ve bazı yoksunluk belirtileri ortaya çıktığı için beslenmesi gerektiğini bilirse zaten oyuncak gibi bir şey söz konusu olmayacaktır. Bu yüzden hiçbir şekilde ödüllendirilmemeli.Çocuğun belki çok değil, ama az da olsa yemeğini yemesi gerektiğini belirtmek ve bunda ısrarlı bir şekilde, istikrarlı bir şekilde devam etmek gerekiyor. Bir kez bile çocuğa yemek yemesi için ödül verilmemeli.

Ceza da aynı şekilde. Çocuk yemek yemediği için bir şeylerden mahrum edilmemeli. Belki sadece canı istemediği için yemiyordur. Burada da çocuğa uygulanacak en güzel yöntem çocuğun azar azar bir şeyler yemesini sağlayabilmek. Böylece her şeyin tadına bakmasını da sağlayabiliyoruz.

İşin peşini bırakmayın

Bazen çocuklar bir şeyin kokusundan, bir şeyin renginden dolayı bile bir şeyi yemek istemeyebiliyorlar. Hatta yapılan araştırmalar mama yiyen bebeklerde kaşığı 20 kez çocuğun ağzına götürmek gerektiğini ortaya koymuş.

Çocuklar yemeyi reddetme konusunda çok dirençliler. Çok güzel ısrarcı davranıp yemek yememeyi sürdürebiliyorlar. O yüzden biz de ısrarlı olmalıyız, biz de kararlı olmalıyız ve yemek yemesi için bunun doğal bir ihtiyaç olduğunu anlatmalı ve bu konuda istikrarlı olmalıyız.

Zor yemek yiyen çocuğu psikoloğa götürmek çözüm olur mu?

Çocuk yemek yemeyi bir savaş haline dönüştürdüyse, psikolog veya pedagog anne ve çocukla birlikte, daha sonra da çocukla bir çalışma yapabilir. Böylece çocuğun tekrar normal bir yeme düzenine kavuşması sağlanabilir.
5 yaşından sonrası önemli5 yaşından sonra çocuklarda büyüme hızı tekrar kendi ivmesine kavuşacağı için 5 yaşından sonra bir düzelme beklenir. Eğer 5 yaşından, 6 yaşından sonra bir düzelme olmuyorsa yardım almak doğru olabilir. Burada da çocuğun ne kadar bir oranla yediği veya yemediği dikkate alınmalı.

Çocuk gerçekten 2 lokma bir şey yiyip sofradan kalkıyorsa ve her öğünü bu şekilde geçiriyorsa ciddi bir problem var demektir. Ama çocuk yemeğinin bir kısmını bile yiyorsa çok büyük bir problem yoktur. Bu zamanla, gelişimi ilerledikçe daha iyi bir seviyeye gelecektir.

 

Kategori: Beslenme, Çocuk Psikolojisi