Çocuklarda Yemek Yeme Sorunu
Zor yemek yiyen çocuğa oyunla yemek yedirmek doğru mu?
Oyun belki küçük yaştaki çocuklar için güzel olabilir ama yaklaşık 2-2,5 yaştan sonra oyun yanlış bir davranış. Çocuk bu yaştan sonra yemek yerken hep oyun bekleyecektir. Bu nedenle oyunun belki de bebeklikten itibaren kaldırılması çok daha yararlı olur.
Sofranın parçası olmalı
Bir diğer yöntem de çocuğa yemekle ilgili sorumluluk vermek olabilir, mesela yemek kültürünü anlatabilmek. Yani yemek masada yenir, yemek kaşık ve çatalla yenir, bıçak kullanılır vs. Belki daha sonra bıçak kullanmayı da öğrenecek.
Bunları öğrettikten sonra kendisini bir yetişkin gibi hissetmesini sağlayabilmek için aslında oyuna tamamen son vermek lazım. Mümkün olduğu kadar sorumluluk açısından sofrayı kurmasında çocuğa görevler verilebilir.
Sorumluluk verin
Bir tane kaşık getirse, yemeğin pişirilmesinde küçücük bir katkı yapsa bile o sırada o da sofranın kurulmasına yardımcı olmuştur. Böylece yemeğin aslında düzenli olarak, periyodik bir şekilde yapılması gereken ve zaruri bir ihtiyaç olduğunun farkına varabilir.
Böylece çocuk kendisini yemekle ilgili konularda yetişkin gibi hissedecek ve hiçbir zaman oyunu aramayacaktır.
Zor yemek yiyen çocuklara nasıl yaklaşılmalı?
Burada özellikle annelere çok büyük bir görev düşüyor. Çocuklarınız acıktığı zaman zaten kendileri yemek yiyeceklerdir. Bu yüzden çok fazla üzerine gitmeyin.
Yapılan davranışlara dikkat edilmesi ve yemek yemediğinde çabuk endişelenilmemesi gerektiğini düşünüyorum. Çocuğun yemek yememesi aç kalması veya çok zayıflayacağı anlamına gelmez. Tam tersine çocuğun o andaki bir probleminden kaynaklanıyor olabilir. Asıl bunun üzerine gidilmeli.
Asıl sorun yemekler değil
Çocuğun neden dolayı üzgün olduğunu, neye karşı tepki olarak yemek yemediğini bulmak ve bunun için çözümler aramak gerekiyor. Ama normalde de çocuklar zaten iştahsız olabiliyorlar. Bu genetik bile olabiliyor.
Anne babadan birisi de çok iştahlı olmuyor ve genelde yemek seçiyorsa aynı özelliğin çocukta da görülmesi çok doğal oluyor. Aslında yeme problemleri biraz da anne babaların endişelerinden kaynaklanıyor.
Çocuklarda yemeği reddetme ne zaman bir sorun olarak görülmeli?
Çocuğunuz sizi örnek alıyor
Fakat anne baba onlardan sürekli kahvaltı yapmasını bekliyor. Hatta domates, peynir, salatalık, reçel, baldan oluşan geniş bir kahvaltı bekleniyor. Fakat çocuk hiçbir zaman böyle bir şey görmemiş, çocuğa hiçbir şekilde bir model olunmamış. Bu durumda çocuk da doğal olarak kahvaltıyı reddediyor.
Bu yüzden anne ve babanın bunun için bir gayret sarf etmesi gerekiyor. Eğer çocuğun düzenli bir şekilde sabah kahvaltısı yapmasını istiyorsak, onunla beraber kahvaltı yapmayı öğrenmeliyiz.
Zor yemek yiyen çocuğu cezalandırmak veya ödüllendirmek doğru mu?
Ceza da aynı şekilde. Çocuk yemek yemediği için bir şeylerden mahrum edilmemeli. Belki sadece canı istemediği için yemiyordur. Burada da çocuğa uygulanacak en güzel yöntem çocuğun azar azar bir şeyler yemesini sağlayabilmek. Böylece her şeyin tadına bakmasını da sağlayabiliyoruz.
İşin peşini bırakmayın
Bazen çocuklar bir şeyin kokusundan, bir şeyin renginden dolayı bile bir şeyi yemek istemeyebiliyorlar. Hatta yapılan araştırmalar mama yiyen bebeklerde kaşığı 20 kez çocuğun ağzına götürmek gerektiğini ortaya koymuş.
Çocuklar yemeyi reddetme konusunda çok dirençliler. Çok güzel ısrarcı davranıp yemek yememeyi sürdürebiliyorlar. O yüzden biz de ısrarlı olmalıyız, biz de kararlı olmalıyız ve yemek yemesi için bunun doğal bir ihtiyaç olduğunu anlatmalı ve bu konuda istikrarlı olmalıyız.
Zor yemek yiyen çocuğu psikoloğa götürmek çözüm olur mu?
Çocuk gerçekten 2 lokma bir şey yiyip sofradan kalkıyorsa ve her öğünü bu şekilde geçiriyorsa ciddi bir problem var demektir. Ama çocuk yemeğinin bir kısmını bile yiyorsa çok büyük bir problem yoktur. Bu zamanla, gelişimi ilerledikçe daha iyi bir seviyeye gelecektir.
Kategori: Beslenme, Çocuk Psikolojisi
Sosyal Medya