Çocuklarda Yavaş Büyümenin Nedenleri?
Bazı durumlarda yavaş büyüme altta yatan bir tıbbi durumdan kaynaklanabilir.
Büyümeyi etkileyebilen bu tıbbi durumlardan bazıları şunlardır:
Hipotriodizm
Tiroit bezinin gerekli düzeyde hormon üretmemesi durumudur. Tiroit ilaçları normal büyüme hızının kazanılmasını sağlayabilir.
Turner Sendromu
Sadece kızlarda görülen bir kromozom anomalisidir. Turner Sendromlu kızlar büyüme hormonu ve östrojen terapisinden yarar sağlayabilirler.
Gastrointestinal durumlar
Çölyak hastalığı ya da iltihaplı bağırsak hastalığı gibi hastalıklar gıdaların doğru bir şekilde emilimini engelleyebilir. Gıdalardan gerekli besinlerin emilememesi büyümede sorunlara yol açabilir. Bu durumların tedavisi genellikle özel diyet ve bazen de ilaç kullanımını gerektirir.
Kronik tıbbi durumlar
Böbrek, kalp ve akciğer hastalıkları ve endokrin sistem hastalıkları besinlerin yetersiz alımı veya atık maddelerin ve istenmeyen bazı maddelerin vücutta birikmesi nedeniyle büyüme sorunlarına yol açabilir. Ayrıca diyabetli çocuklar da özellikle kan şeker düzeylerinin normal aralıklarda tutulmaması durumunda yavaş büyüyebilirler.
Ne zaman yardım almalısınız?
Çocuğunuzun büyüme hızı konusunda endişelerinizi çocuk doktorunuzla konuşun. Doktorunuz çocuğunuzun gelişimini etkileyen bir bozukluk olup olmadığını belirlemek amacıyla pediatrik endokrinolog tarafından ayrıntılı olarak tetkik edilmesini isteyebilir.
Sosyal Medya