Çocuklarda Yaramazlık
Yaramazlık yapan çocukla nasıl konuşmak gerekir?
Altı yaş sonrası çocuklara büyük bir yetişkin gibi açıklama yapılabilir. Altı yaşından küçük çocuklara ne anlatılırsa anlatılsın bazı şeyler çok soyut kavramlar olduğu için anlayamazlar.
Hikâye anlatılmalı
Çocuklar soyut kavramları zor anlayacağı için hikâyeler anlatmak iletişimi kolaylaştırır ve daha çabuk anlamalarını sağlar. Çocuğun yaptığı davranış direkt olarak anlatılmamalıdır. Onun yerine hikâyedeki çocuğun yaptığı davranışların yanlış olduğunu, sonucunda çocuğun mutlu olmadığı gösterilerek dolaylı yoldan kendisine yaptığı davranışın yanlış olduğu anlatılmalıdır.
Aileler çocukların her şeyi anlamadığını düşünmemelidir
Çocukların her şeyi duyduğunun ve unutmadıklarının farkına varıp ona göre davranmalıdırlar. Çocukların kafasında soru işareti kalmayacak şekilde her şey açık ve net bir şekilde anlatılmalıdır.
Çocuklara ilgi çekmeleri için fırsat verilmemelidir.
Hangi durumlarda çocuk daha yaramaz olabilir?
Çocuk anne ya da babasını uzun süre göremediğinde daha fazla yaramazlık yapabilir. Boşanmış ailelerde çocuk ebeveynlerinden birinden daha az ilgi aldığı için, ilgiyi çekmek için yaramazlık yapabilir.
Ayrı olan ailelerde anneanne, babaanne gibi bazı yetişkinlerin olmaması da çocukları olumsuz etkiler ve yaramazlık yapmasına neden olabilir.
Çocuk kendini yalnız hissettiğinde, bu yalnızlığını dışarıya ya da içeriye karşı bir saldırı olarak ortaya çıkarır.
4-6 yaştan sonra çocuk yaramazlık yapmaya devam ediyorsa bir uzmana başvurulmalıdır. Uzman hem çocukla hem de aileyle önce ayrı daha sonra beraber çalışıp bu davranışların kaynağını öğrenip, çözüm yolları üretmelidir. Eğer aile çok tutarsız bir aile ise ve çocuğu istediği her davranışı için serbest bırakıyorsa bu durumda aileyle konuşulup ailenin daha tutarlı bir tutup sergilemesi istenebilir.
Çocuğa sorumluluk verilmeli
Anne-baba gün içerisinde çocuğa neler yapılacağını açık ve net bir şekilde açıklamalıdır. Bu sayede çocuk hangi davranışta bulunursa ne olacağını kavrayıp, kendi kararlarını verecektir. Sorumluluk almaya başlayan çocuk kendini daha yetişkin gibi hissedip, çocuksu davranışlarından ve yaramazlıklarından uzaklaşacaktır.
Yaramazlık yapan çocuğu cezalandırmak doğru mu?
Ceza eğitimde negatif bir etken olduğu için cezanın sonuçları da negatif olur. Bu yüzden yaramazlık yapan çocuğu cezalandırmak yanlış bir tutumdur. Ceza uygulanması çocuğu negatif bir ilgi çekme davranışına yöneltir. Çocuklara verilen cezalar sonrasında hiçbir sonuca ulaşılmaz.
Çocuğa ceza vermek yerine yaptığı davranışların istenilmeyen davranışlar olduğu anlatılmalıdır.
Çocuklarda yaramazlığın nedenleri neler olabilir?
Tutarsız aile tutumları çocuklarda yaramazlığın en önemli nedenlerindendir. Çocuğun daha çok saldırgan olduğu davranışlar da yaramazlık diye betimlenir.
Çocuğun saldırgan davranmasına anne ile çocuk arasındaki güvensizlik yol açabilir. Çocuklar yoğun iş temposunda çalışan ebeveynlerinden pozitif ilgiyi göremeyince yaramazlıklarla negatif ilgiyi üzerlerine çekmeye çalışır.
Çocuklarda yaramazlık nereye kadar normal kabul edilir?
Yetişkinler çocukların istenmeyen davranışlarını yaramazlık diye tanımlar. Ancak çocuklar her şeyin farkında değillerdir ve farkında olmadıkları şeyleri keşfetmeye çalışırlar. Bu da çocukların belirli yaş dönemleri için çok normal davranışlardır.
Çocuklar 4-6 yaş arasında sosyal kuralları öğrenmeye başlar. Bu dönem içinde yaramazlık diye nitelendirilen davranışlar azalmazsa bir uzmana başvurulabilir.
Demokratik aile tutumu
- Çocuğa kesinlikle karar verme hakkı verilmelidir.
- Çocuk kendi kararlarını kendi vermeli fakat bu ailenin bilgisi dahilinde olmalıdır.
Yaramazlığın yol açtığı ne gibi davranış bozuklukları vardır?
- Çocuk yaramazlıklarıyla gelen negatif ilgiden sonra kendine bir haz arayışına başlayabilir.
- 3-4 yaşlarına kadar parmak emebilir.
- Çocuk tırnak yemeye başlayabilir.
- Çocuk, anne ve babaya duyduğu özlem nedeniyle sık mastürbasyon gibi bozuk davranışlar sergileyebilir.
Kategori: Çocuk Psikolojisi, Genel, Haberler
Sosyal Medya