Çocuklarda şaşılık ve körlük riski !
Küçük yaşlarda ortaya çıkan ve farkına varılmayan bazı göz kusurları ilerleyen dönemlerde hem çocukları hem aileleri zor durumda bırakabilir.
Şaşılık ya da doğuştan körlük, çocuklarda rastlanabilen hastalıklardan.
Bu konuda bilgi veren Gaziantep Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İbrahim Erbağcı, “Pediatrik hastalarda yani 0-16 yaş gurubunda göz hastalıklarını daha fazla görüyoruz. Mesela şaşılık hastalıklarını daha fazla görüyoruz. Doğuştan körlükler, doğuştan katarak hastalıkları çocuklar daha sık görüyoruz” dedi.
Her sağlık probleminde olduğu gibi göz hastalıklarında da erken teşhis çok önemli. Bu noktada ebeveyne önemli bir görev düşüyor.
Prof. Dr. İbrahim Erbağcı, bu konuda, “Şimdi 0-1 yaş arasında özellikle yeni doğan bebeği gördüğümüz bazı hastalıklarda erken müdahale ettiğimizde inanılma sonuçlar elde edebiliyoruz. Yani bir doğuştan körlüğü olan bir bireyin, beyaz kataraktlı bir bebeğin 5 yaşında görmek başka, 2 yaşında görmek başka, 3 haftalıkken görmek başka” diye konuştu.
Göz kusuru teşhis edilen çocukların sıkı bir tedavi sürecine tabi tutulması gerekiyor.
Prof. Dr. İbrahim Erbağcı, bu konuda ise şunları söyledi:
“Doğuştan katraklı olan çocuğu, mesela biz ilk bir ayda ilk bir buçuk ayda ameliyat ettikten sonra bu hastanın gözlüğünü, kontak lensini, şaşılığını görme keskinliğini 16 yaşına kadar takip ediyoruz. Bunun dışında akraba evliliklerinden doğan doğumsal metabolik hastalıkları olanları takip ediyoruz.”
Pediatrik Oftalmoloji ve Şaşılık klinikleri, çocukları belli bir yaşa kadar yakından takip ediyor.
Prof. Dr. İbrahim Erbağcı, “Bu hastaların sürekli bir elden takip edilmesi lazım. Onun için bir pediatrik oftalmoloji ve şaşılık kliniğine ihtiyaç var. Farklı farklı birimlerdeki genel oftalmolojik yaklaşımlarda bu hastalar arada kaynayabiliyorlar” dedi.
Sosyal Medya