Çocuklarda Obezite Nelere Yol Açar?
Çocukluk dönemindeki obeziteye bağlı olarak fiziksel, sosyal ve duygusal açıdan çeşitli komplikasyonlar yaşanabilir:
Fiziksel komplikasyonlar
• Tip 2 diyabet: Çocuklarda görülen Tip 2 diyabet çocuğun vücudundaki şeker metabolizmasını olumsuz şekilde etkileyen kronik bir durumdur. Tip 2 diyabet oluşmasına kısmen kötü beslenme neden olur ve genellikle sağlıklı gıdalar tüketilerek ve egzersiz yapılarak geri çevrilebilir.
Sponsorlu Bağlantılar
• Metabolik sendrom: Metabolik sendromun kendisi bir hastalık değildir ancak birçok sorunun bir arada görülmesi çocukta kalp hastalığı, şeker hastalığı veya diğer sağlık sorunlarının ortaya çıkmasını tetikleyebilir. Bu tür sorunların ortaya çıkmasına neden olan koşullara yüksek tansiyon, yüksek kan şekeri, yüksek kolesterol ve karın bölgesindeki aşırı yağlar örnek verilebilir.
• Yüksek kolesterol ve yüksek tansiyon: Kötü beslenme çocukta yüksek tansiyon ya da yüksek kolesterol gelişmesine neden olabilir. Bu faktörler damar çeperlerinde plak oluşumun neden olur. Oluşan plaklara bağlı olarak damarlarda meydana gelen sertleşme ve tıkanmalar ileriki yaşlarda kalp krizi ve felç geçirilmesine neden olabilir.
• Astım ve diğer solunum problemleri: Çocuğun vücudundaki aşırı kilolar, akciğer gelişimini olumsuz şekilde etkileyerek astım veya diğer solunum sorunlarına yol açabilir.
• Uyku bozuklukları: Çocuğun uyuduğu esnada anormal şekilde horlaması ve nefesinin belli aralıklarla kesilmesi şeklinde belirti veren uyku apnesi ve diğer uyku sorunları da çocukluk dönemi obezitenin sebep olduğu komplikasyonlardan biridir. Bu yüzden çocuğunuz uyurken solunum problemleri yaşayıp yaşamadığına dikkat edin.
• Erken ergenlik veya adet görülmesi: Obezite çocukta hormon dengesizlikleri yaratabilir. Meydana gelen dengesizlikler çocuğun ergenliğe beklenenden daha erken girmesine neden olabilir.
Sosyal ve duygusal komplikasyonlar
• Düşük benlik saygısı ve zorbalık: Çocuklarda fazla kiloları nedeniyle benlik saygısında azalma ve depresyon yanabilir. Bunun sonucu olarak da kızgınlık ve diğer çocuklara karşı zorbalık ortaya çıkabilir.
• Davranış ve öğrenme sorunları: Kilolu çocuklar normal kilolu çocuklara göre daha fazla kaygılı olmakta ve sosyal ortamlara girmekte daha çekingen davranmaktadırlar. Ayrıca okulda ve derslerde diğerlerine göre daha az aktiftirler. Fazla kilolar nedeniyle yaşanan stres ve kaygı bozukluğu haliyle öğrenmeyi de olumsuz etkilemektedir.
• Depresyon: Düşük benlik saygısı bazı kilolu çocuklarda umutsuzluk ve ezici duygular oluşturabilir. Çocukların yaşamlarının düzene girmeyeceğini düşünmeleri umutlarını kaybetmelerine ve depresyona girmelerine neden olabilir. Depresif bir çocuk normal faaliyetlere karşı ilgisini kaybedebilir, normalden daha fazla uyuyabilir ya da çok ağlayabilir. Bazı depresif çocuklar ise üzüntülerini gizlemeyi tercih eder. Her iki şekilde de yaşanan depresyon en az yetişkinlerdeki kadar ciddidir. Çocuğunuzun depresyonda olduğunu düşünüyorsanız, onunla konuşmalı ve endişelerinizi doktoru ile paylaşmalısınız.
Sosyal Medya