Çocuklarda Menenjit Hastalığı
Beyin ve omuriliği örten zarların (meninks) iltihaplanmasıdır. Çoğunlukla vücudun başka bir bölgesindeki enfeksiyon sonucu mikroorganizmaların kan dolaşımı yoluyla meninkse ulaşması sonucu oluşur. Tanısı omurilik sıvısından alınan örnekle koyulur.
Bebeklerde ve küçük çocuklarda belirtileri saptamak zor olabilir. Bazı menenjit tipleri çok hızlı şekilde beyin hasarına ya da ölüme neden olabilir, bazı virüslerin yol açtığı menenjit ise hafif seyreder.
Menenjit tipleri
Viral menenjit: döküntülü hastalıklara bağlıda ortaya çıkabilir, çoğunlukla hafif seyreder. Genellikle tedavi gerekmez ve çoğunlukla 2 hafta içinde iyileşir.
Bakteriyel menenjit: yaşamı tehdit edici olabilir ve hemen tedavi edilmesi gerekir. Haemophilus influenzae tip b, meningokok ve pnömokok,bakteriyel menenjitin önde gelen nedenleridir.
Yeni doğanlarda (neonatal menenjit), b grubu streptokoklar, e. Koli ve nadiren listerya gibi başka bakteriler de menenjite yol açabilir. Bu tür menenjit yaşamı tehdit edici olabilir ve hemen tedavi edilmesi gerekir.
Bulaşma şekli
Menenjit toplu halde yaşanılan ortamlarda solunum yolu ile bulaşır.
Hastalığın seyri
Menenjit yenidoğan bebeklerde kendini uzun süreli ağlamalarla ve hafifçe içe göçük olan başın yumuşak bölümü bıngıldaklarda şişmeyle göstermektedir.
Bebekte huzursuzluk ya da uyuşukluk, donuk bakışlar, uyku hali, soluk görünüm, iştahsızlık, dokunulduğunda veya altı temizlenmeye çalışıldığında huzursuzluk ve beslenememe görülür.
Daha büyük bir çocukta şiddetli ve sürekli baş ağrısı ve/ya da ense sertliği, alışılmadık biçimde sessizlik, ışığa bakamama, nöbet, zaman zaman bilinç kaybı, baş ağrısı, sırt, ense ve omuz bölgelerinde gerilme, bazı bölgelerde kırmızı döküntü, ateş, mide bulantısı, kusma ve ayrıca hastanın öne eğik durması halinde sırtta ağrı hissedilmesi şeklinde kendini gösterebilmektedir.
Bakteriyel menenjitte belirtiler hızla, bazen birkaç saat içinde gelişir, vakaların çoğunda koyu kırmızı ya da morumsu lekeler görülebilir. Belirtilerin ortaya çıkmasından sonra uyuşukluk başlar ve bazen bilinç kaybı olur.
Menenjite neden olan bazı bakteriler, kan zehirlenmesine de sebep olup vücutta mor lekeler görülmesine neden olur. Bu lekeler üzerine basıldığında kaybolmazlar. Kısa zamanda büyüyerek deri altı kanamalarını oluştururlar.
Viral menenjitte belirtiler daha hafiftir ve gribe benzer.
Tedavi
Çocuk veya bebekte belirtilen şikayetler varsa vakit kaybetmeden doktora gidilmesi gerekmektedir. Hastanın belinden alınan su ile hücre sayımının yapılmasının ardından, protein, glikoz ve basınç miktarı ölçülür ve hastalığa neden olan bakteri tespit edilir.
Hastalık tespit edilen kişiler derhal gözlem altına alınır. Menenjit bulaşıcı bir hastalık olduğu için hasta yakınları ve temas ettiği kişiler incelenmeye alınır.
Hastalıktan korunma
Haemophilus influenzae tip b, meningokok ve pnömokok için aşılar mevcuttur. Virüslere karşı henüz etkili bir aşı geliştirilememiştir. Enfekte kişiyle yakın temasta bulunan aile üyeleri ve çocuklara enfeksiyondan korumak için antibiyotik tedavisi yapılır.
Enfekte kişinin ağız salgısından uzak durulması, öksürükten ve öpüşmekten kaçınmak, ellerin dikkatle ve sık yıkanması alınacak diğer önlemlerdir.
Kategori: Bebek Sorunları, ÇOCUK HASTALIKLARI, Genel, Haberler
Sosyal Medya