Çocuklarda Kalpten Ani Ölüm Önlenebilir

19 Nisan 2016 Devamı

Aile bireylerinden birinde genç yaşta kalp krizinden ani ölüm meydana geldiyse, çocuklar da dahil olmak üzere ailedeki herkese ileri tetkikler yaptırılması gerekir

GRİPLİ ÇOCUĞU BEDEN EĞİTİMİ DERSİNE SOKMAYIN
Gribal enfeksiyon ya da üst solunum yolu enfeksiyonu sırasında Subklinik Miyorakd olarak adlandırdığımız bir kalp kası tutulması olabiliyor. Bu durum herhangi bir şekilde belirti vermiyor ancak virüs, kalp kasına yerleşiyor ve ani ölümlere yol açabiliyor. Kendinizi azıcık halsiz hissettiğinizde, fazla efor yaparsanız ritim bozukluğu ya da ani bir bayılma tehlikesi yaşayabilirsiniz. Bu sebeple aileleri gribal enfeksiyon ya da üst solunum yolu enfeksiyonu sırasında, çocuklarını beden eğitimi derslerine sokmamalarını ya da fazla efor sarf etmelerini engellemeleri konusunda uyarmamız gerekiyor.

Halk arasında yanlış bilinen noktalardan birinin de ‘kalp hastası çocuk moraran çocuk demektir’ bilgisi var. Aileye ‘çocuğunuzda kalp hastalığı var’ denildiğinde insanların ilk tepkisi ‘ama benim çocuğum morarmıyor ki’ şeklinde oluyor. Oysa kalbi delik olan çocukların büyük bölümünde bu morarma belirtisini görmeyebiliyorsunuz.

RİTİM BOZUKLUĞUNU ÖNEMSEYİN
Bu hastalığın büyük kısmı genetiktir ve hiç belirti vermez. Çocuk zaman zaman çarpıntı, göğüs ağrısı hissetse de dikkate alınmaz. Kalp en fazla 100 atması gerekirken 200 atar ya da 100 atması gerekirken 30 atar ve bu ritim bozuklukları sonucunda çocuk kaybedilir. Ailede sebepsiz, ani ölümler meydana gelmişse çocuklar için mutlaka ileri tetkikler yapılması şarttır.

Bebek emerken alnından soğuk terliyorsa dikkat!
Kalp yetersizliğinin de en önemli belirtisi, bebeğin emerken çok iştahlı başladığı hâlde bir süre sonra yorulmasıdır. Bu bebeklerin kalbine yeterli kan gitmediği için renkleri de soluktur. Bir kısmı morarır. Kalp yetersizliği olan bebekler alınlarından soğuk terlerler. Bu çocuklarda akciğere fazla kan gittiği için gördüğümüz bir başka problem de sık akciğer enfeksiyonları geçirmeleridir. Çünkü akciğer sürekli kanla ıslak kaldığı için vücudu koruyan beyaz kan hücreleri mikroplarla mücadele edemez. Sık sık öksürük problemi ile karşı karşıya kalınabilir. Bu çocukların zaman zaman oksijensizlik atakları da olabilir. Uzun uykudan, beslenmeden sonra bu çocukların nefes alışverişleri değişebilir. Büyük çocuklarda da bu tür göğüs ağrısı, çarpıntı, bayılma, bayılır gibi olma şikayetlerinin dikkate alınması gerekiyor.

Kategori: ÇOCUK HASTALIKLARI, Genel, Haberler, Sağlık & Güzellik