Çocuklarda Görülen Şizofreni Hastalığı
Çocuklarda şizofreni semptomları 12 yaşından önce nadir olarak ortaya çıkarken, özellikle ergenlik çağında görülme riski artar.
Şizofren çocuk ve ergenlerin davranışları yetişkin şizofrenlerden farklı olabilir. Hastalık aniden başlayabileceği gibi, özellikle çocuk ve ergenlerde başlangıcı yavaş yavaş, sinsi şekilde olabilmektedir.
Şizofreni tedavi edilebilir bir hastalık olmakla beraber, hastaların önemli bir kısmında hastalık tamamen ortadan kalkmayabilir.
Şizofrenin nörolojik gelişimsel kökenleri olduğuna dair birçok kanıt mevcuttur. Hastalığın kesin nedeni bilinmese de, ailede şizofren birinin olmasının hastalığa yakalanma riskini artırdığı bilinmektedir. Biyolojik ve genetik yatkınlığı olan kişilerde hastalık toplumsal ve çevresel olayların da etkisiyle ortaya çıkar.
Hastalığın başlamasına ilişkin yanlış inanışlar vardır. Çoğunlukla halk arasında kişinin yaşadığı bir travma veya aşırı stresin şizofreniye yol açtığı zannedilir. Oysa yaşanan stresler tek başına hastalığa neden olmaz, sadece biyolojik yatkınlığı olan kişilerde hastalığın ortaya çıkmasına neden olurlar. Ailenin davranışlarının ise kişileri şizofren yapmadığı ama bozukluğun ortaya çıkmasında veya kötüleşmesinde rol oynadığı düşünülmektedir.
Şizofrenik çocukların çoğunda psikotik semptomların (halüsinasyonlar, hezeyanlar ve düzensiz düşünce yapısı) görülmesinden çok önce dil ve diğer fonksiyonların gelişiminde gecikmeler görüşmektedir.
Dil ve konuşma gecikmesi, IQ düşüklüğü, dikkat kapasitesinde ve bilgi işleme fonksiyonunda eksiklikler gibi beynin frontal lob fonksiyonlarında bozukluklar erken çocukluk yaş başlangıçlı şizofrenide sık görülmektedir.
Yaşamın ilk yıllarında bu çocuklarda yaygın gelişimsel bozukluk semptomları (sallanma, garip vücut duruşları ve el çırpma) görülebilmektedir.
Yetişkinlikte ortaya çıkan şizofreni vakalarının çocukluk çağında evlerinde yapılan kamera çekimlerinde motor gelişiminde dengesizlik de gözlenmiştir.
Hastalığın asıl psikotik semptomları ise çoğunlukla yedi yaşında veya daha sonra ortaya çıkmaktadır.
Kategori: ÇOCUK HASTALIKLARI, Genel, Haberler
Sosyal Medya