Çocuklarda Gece İşemelerinin Nedenleri
Fizyolojik Nedenler
Gece altını ıslatan çocukların büyük bir çoğunluğu (%90-95’i) fizyolojik altını ıslatma gurubunda toplanmaktadır. Bu çocukların gece uykuda mesane doluluğunu hissetmelerinin yetersiz, mesane kapasitelerinin küçük ve uyku derinliklerinin fazla olduğu bildirilmektedir. Altını ıslatma büyük oranda genetik yatkınlık sonucu oluşur, anne ve babadan birisinde altını ıslatma öyküsü varsa çocukta görülme oranı da artar. Aile öyküsü olan vakalar iyileşme zamanı bakımından ailelerine benzer bir seyir göstermektedirler.
Psikolojik Nedenler
Birincil tip altını ıslatma çocuğun hiç kuru kalmayı öğrenmemesi durumudur. Genellikle tuvalet terbiyesi ile ilgili aile yaklaşımının yetersiz olmasından kaynaklanır. Aşırı korunan ve kollanan çocuklarda, sert cezalandırıcı aile tutumları olması halinde ve ihmal edilmiş çocuklarda sık gözlenir. Bir uzman yardımı ile, aileye yönelik girişimlerle çözümlenebilir. Normalde altını ıslatmayan bir çocuğun altını ıslatmaya yeniden başlaması ikincil tip altını ıslatma olup aile içi huzursuzluk, yeni bir kardeş doğumu, anne-baba kaybı, yalnız bırakılma, çevresinde beklenmedik bir değişiklik gibi sıkıntılı yaşam olayları sonrasında geçici bir süre için çocukta gece işemeleri gözlenebilir. Aradan belli bir süre geçmesi veya sıkıntılı durumun kaybolması halinde durum normale dönebilir. Yukarıda anlatılan süreçlerde önlem almak gerekmeyebilir. Kalıcı olması halinde çocuk psikiyatrisi uzman hekimine başvurulması altta yatan sorunların çözümü açısından önemlidir.
Organik Nedenler
Altını ıslatan çocukların çok az bir kısmında şeker hastalığı, böbrek hastalıkları, mesane hastalıkları gibi sorunlar saptanabilmektedir. Bazı çocuklarda idrar yolu enfeksiyonu, idrarda bakteri olması, kabızlık ve besin alerjisi saptanmaktadır. Ayrıca “geniz eti” olarak bilinen adenoid büyümeleri de çocuklarda yüksek oranda altını ıslatmaya neden olabilmektedir.
Altını ıslatma yakınması ile hekime getirilen çocuklar daha önce bahsedilen organik faktörlerin varlığı bakımından incelenmelidir. Bir başka deyişle altını ıslatma sorunun fizyolojik olup olmadığı belirlenmelidir. Bunun için gündüz altına kaçırma, zor idrar yapma, kabızlık, zor ve acil idrar yapma, çok idrar yapma, kafa travması geçirme, idrarla birlikte kaka kaçırma, horlama ve gece ağızdan nefes alma gibi yakınmaların olup olmadığı soruşturulmalıdır.
Sosyal Medya