Çocuklarda Diş Çürükleri Nasıl Önlenebilir?
Çocuklarda ilk dişler 6. ayda çıkar. Tabi ki bu kesin bir kural değildir. Artı eksisi vardır fizyolojik bir olay olduğu için ama 6. ayda çıktığı zaman burada temizliği yapacak olan ilk kişi anne olur.
Anne karbonatlı suya batırılmış bir pamukla çocuğun dişlerini silmeli. Ne zaman ki çocuk bir fırçayı sapından kavrayacak bir yaşa gelirse o yaşta hemen eline bir fırça vermek gerekir.
Eline fırça alabilmeye başladığı zaman dişlerini etkin fırçaladığı ya da fırçalamadığına bakılmaksızın, fırçayı ağzına sokup hareket ettirmesi bizim için yeterli olur. Çünkü bu ilk alışkanlığın başlangıcıdır. Anne ve baba elbette ki bu hareketinde yardımcı olabilir.
Çocuğun modelleme yapabilmesini sağlamak için onunla beraber dişleri fırçalamak en iyi hareket olur. Çocuk hareketleri göreceği için kendisi de aynı şekilde o hareketleri taklit eder.
Çocukların diş temizliğinde özellikle şunu söyleyebiliriz; çıkar çıkmaz dişler temizlenmeye başlanmalı. Bunu ilk önce anne yapmalı, daha sonra çocuk fırçayı tutabildiği zaman eline fırça verilip fırçalamayı zaman içerisinde öğrenmesi sağlanmalı.
Çocuk bir fırçayı tutabildiği yaşa geldiğinde kendisine küçük uçlu, yani çok uzun olmayan, bizim bir yetişkinin parmak boğumunu geçmeyecek kadar bir ebatta, çok aşırı uzun kılları olmayan bir fırça almak lazım.
Fırçanın da kılları orta sertlikte olmalı. Yaş büyüdükçe belki birazcık daha fırçanın boyu uzatılabilir. Yani parmak boğumundan biraz daha fazla bir ebat tercih edilebilir ama kılların uzunluğu yine her zaman için uzun olmamalıdır.
Bunların haricinde fırçanın herhangi bir ekstra özelliğine bakılmaksızın sadece kullanılıyor olmasını sağlamak en önemlisidir.
Sosyal Medya