Çocuklarda Çarpık Ayak Tedavisi

08 Aralık 2013 Devamı

ÇOCUKLARDA SIKÇA RASTLANILAN ÇARPIK AYAK SORUNU

Çocuklarda oldukça sık görülen ortopedik sorunlardan birisidir çarpık ayaklık. Günümüz teknolojisi ile artık anne karnında dahi teşhis edilebilen çarpık ayak sorunu, genellikle doğumdan sonra fark edilmektedir. Çarpık ayak sorunu mutlaka erken dönemde tedavi edilmeli, tedavisi geciktirildiği takdirde de zorlaşıp kemiklerde şekil bozukluğuna, hatta sakatlıklara yol açabilmekte. Çarpık ayak tek veya çift taraflı görülebilir, erkek çocuklarda kız çocuklarına oranla daha sık görülen çarpık ayak sorunu ailede varsa bebekte görülme riski iki katına çıkmaktadır.

ÇARPIK AYAK SORUNUNDA ERKEN TEŞHİS VE TEDAVİSİ

Çocuklarda oldukça sık görülen ortopedik sorunlardan biri olan çarpık ayak sorunu genellikle doğumdan sonra fark edilebiliyor. Doğuştan çarpık ayak sorunu, çocuklarda ayakta içe doğru çarpıklık olarak tanımlanmakta ve erkekler çocuklarında daha sık görülüyor. Hamilelik döneminde yapılan ultrasonografik inceleme sırasında çarpık ayak teşhisi kolaylıkla konabiliyor. Çarpık ayak tedavisi geciktikçe kemiklerdeki şekil bozukluğu artmasına sebep olabiliyor. Bu sebeple tedaviye doğumdan hemen sonra başlanması gerekiyor. Tedavinin başarısı için doğumu takiben haftalık alçı değişimleri tedavisine başlamak oldukça önemli. Her hafta alçı pozisyonu değiştirilerek aşama aşama düzelme sağlanırken bu işleme ayak tam olarak düzelinceye kadar devam ettiriliyor. Alçılama tedavisi bittikten ve ayak iyileştikten sonra ise çocuğa 2 yaşına kadar Ponseti cihazı giydirilmektedir. Çocukluk döneminde ayak sorunlarının erken tespiti oldukça önemli taşımaktadır. Bu sebeple de ailelere bu konuda zor bir görev düşmektedir. Anne ve babalar, çocuklarında düztabanlık veya içe basma gibi bir sorun olduğunu fark ettiklerinde, erken dönemde bir doktora başvurmalıdırlar. Çocuklara ayak sorunlarına karşı alınan ayakkabıları rahat, hafif, esnek ve kolay giyilip çıkarılabilir olması gerekmektedir. Ayakkabı, topuğu tam olarak sararak desteklemeli, ayakların tarak kısmının genişliği ile uyumlu olmalı ve ayağı sıkmamasına özellikle dikkat edilmeli, ayakkabının iç kısmının ayağın iç kavisini destekleyici özelliğe sahip olması gerekmektedir.

Çocuklarda oluşabilen genetik ya da ırksal özelliklerin ve ayakkabı kullanım biçiminin etkili olduğu ayak problemlerini önlemek mümkün. Burada önemli olan faktör, ayak sağlığına gösterilen özen ve uygun ayakkabı kullanımının bir alışkanlık haline dönüşmesi gerektiğidir. Ayak şekil bozuklukları pek çok nedenden dolayı kaynaklanabilmektedir. Genellikle genetik, ırksal özellikler ve uygun olmayan ayakkabı kullanımı en önemli sebepler arasında sayılabilir. Ailede ayak problemi varsa, çocukta da ayak problemi görülme olasılığı oldukça yüksek. Akdeniz kuşağı insanında en çok görülen ayak problemlerinden biri topuğun içe basması ve ayak arkının çökmesidir. Çocuk bağımsız ve dengeli yürümeye başlayana kadar, ayak problemlerini düzeltmeye yönelik tüm ayakkabı değişikliklerinden sakınmak gerekir. Yeni yürümeye başlayan bir çocukta, ayakkabının boğaz kısmı ayak bileğini içine almalı ve desteklemelidir. Çocuk 20 ile 30 aylıkken ancak ayak bileği desteksiz ayakkabılara geçilebilir.

Kategori: Çocuğum, Genel, Haberler, Sağlık & Güzellik