Çocuklarda Baş Ağrısı ve Migren
Baş ağrısı her yaş grubunda sıkça dile getirilen şikayetlerden biri. Ancak çocukluk çağında pek dikkate alınmıyor. Özellikle okul döneminde sınav kaygısı bu şikayeti tetikleyen bir faktör. Aileler, “başım ağrıyor” diye başlayan cümleleri okuldan ya da dersten kaçma bahanesi olarak algılayabiliyor. Ancak, aileler altı yaşında bir çocukta baş ağrısının hastalık habercisi olabileceğini unutmamalı.
Hastalığın tespit edilmesi için hasta öyküsünün tüm detaylarıyla alınması şart. Migrenli çocuklar erişkinlerle benzer şikayetleri dile getiriyor. Işık ve gürültü ağrılarını tetikliyor. Bu şikayetlere bulantı da eşlik ediyor.
Hastalık tedavi ve takip edildiğinde ergenlik çağında sona erme şansı var. On beş yaşına kadar çocukların yüzde 75’inde baş ağrısı yakınması bildiriliyor. Migrenli çocukların büyük bir kısmında ailede migren öyküsü var. Çocuklarda baş ağrıları, erişkinlerle aynı sıklıkta görülüyor.
Baş ağrısı; kafa içi veya kafa dışındaki damarlardan, beyni çevreleyen beyin içi veya dışı damarlardan, sinüslerden, baş ve boyundaki kaslardan, cilt-cilt altı dokular, paranazal sinüsler gibi beynin dışındaki yapılardan kaynaklanabilir. Beyin içindeki tümör, apse, enfeksiyon veya basınç artışı kafa içindeki sinirlere doğrudan baskı yaparak ağrıya neden olabilir.
Baş ağrısı bir belirtidir, hastalık değildir. Altta yatan nedeni aydınlatabilmek için baş ağrılarını sınıflandırıyoruz: Akut, akut tekrarlayan, kronik ilerleyici, kronik ilerleyici olmayan.
Migren, çocukluk çağındaki tekrarlayan baş ağrılarının en önemli nedenidir. Bu çocukların büyük kısmında ailede migren öyküsü vardır. Tanısı bir bütün olarak hastanın öyküsüne ve uluslararası baş ağrı kıriterleri göz önüne alınarak konulur. Bu kırıterlere göre auralı, aurasız komplike ve migren eş değeri olan dört ana gruba ayrılır. Stres, uykusuzluk bazı gıdaların alınması, regl migren ataklarını tetikleyebilir. Çocuklarda her yaşta migren görülebilir, genellikle 10-15 yaş arasında okul stresi tetikleyici faktördür.
Kategori: ÇOCUK HASTALIKLARI, Genel, Haberler
Sosyal Medya