Çocuklarda Bahar Nezlesine Dikkat
Bahar aylarının gelmesiyle birlikte, çocuklarda farklı etkenlere bağlı olarak üst solunum yolu problemleri artabilmektedir. Bunlar arasında burun ile ilgili yakınmalar ön sırayı alır. Burun akıntısı, burun tıkanıklığı, burunda kaşıntı en sık görülen semptomlardır. Burundan geriye doğru olan akıntı sebebiyle bazen uzun süren öksürükler de tabloya eşlik edebilir.
Bahar aylarında farklı tipte virüsler hastalık nedeni olarak ortaya çıkabilirler. Bu virüsler daha çok solunan hava ve yakın temas ile bulaştıklarından, yuvaya, okula giden ve kalabalık kapalı alanlarda zaman geçiren çocukların etkilenme olasılığı daha fazladır.
Viral enfeksiyonlara bağlı burun problemlerinde çocuk doktorunun önereceği burun damlaları veya burun solüsyonları ile burun yollarını açık tutmak ve temizlemek çok önemlidir. Çoğunlukla özel bir ilaç tedavisi gerekmeksizin yakınmalar kendiliğinden geçer. Bu dönemde sıvı alımının arttırılması gerekmektedir. İçeriğinde değişik ilaç bileşenleri olan nezle – grip ilaçlarının rutin kullanımı önerilmemektedir.
Çocuğun nezle – grip yakınmaları uzamışsa (3 günden fazla), öksürük ve yüksek ateş de tabloya eşlik ediyorsa mutlaka çocuk hekimine başvurulmalıdır. Çocuklarda bahar nezlesi sık tekrarlıyor veya uzun sürüyorsa alerjik kökenli olduğu düşünülebilir. Ailede alerjik hastalıklar varsa, çocuklarda da bu problemlerin görülme sıklığı daha fazladır. Alerjik nezle genellikle mevsim dönümlerinde, yani ilkbahar ve sonbahar aylarında daha sık görülür. Çocuklarda şeffaf, uzun süren burun akıntısı, burun kaşıntısı veya uzun süren burun tıkanıklığı mevcuttur.
Bu yakınmaların nedeni farklı türde polenler olabildiği gibi, ısı ve nem oranındaki farklılıklar da olabilir. Uzun süren yakınmalar nedeniyle günlük hayat kalitesi azalabilir, okul performansı etkilenebilir. Bahar nezlesinin alerjik kökenli olduğundan şüphe edilirse, çocuk doktoruna danışılarak, gerekli görülürse tetkik ve koruyucu antialerjik tedavi planlanabilir.
Kategori: Çocuğum, Genel, Haberler, Sağlık & Güzellik
Sosyal Medya