Çocuklarda Ateş Yükselince
Çocukluk çağında ateş anne babaların en çok korktuğu ve doktora başvuru gereği duyduğu hastalık bulgusudur. Yapılan çalışmalar ailelerin yüzde 18’inin yüksek ateşin çocuklarında beyin hasarı gibi kalıcı zararlara, yüzde 52’sinin 40 derece üzerindeki ateşin ölüme yol açabileceğine inandığını göstermektedir. Ayrıca anne babalar çocukları gece ateşli iken uyanmakta ve uyuyan çocuklarını da ateş düşürücü vermek için uyandırma gereği duymaktadır. Çalışan anne babaların işlerinden izin almak zorunda kalması ayrıca sorun oluşturmaktadır. Bu nedenler ateşi oldukça sevimsiz bir hale getirmektedir.
ATEŞİN OLUMLU ETKİLERİ
Ateş nötrofil migrasyonunu artırır, interferon üretimini artırır, laktoferrin salınımını artırır, intrasellüler bakterilerin öldürülmesi hızlanır, nötrofillerden salınan süperoksit anyon gibi antibakteriyel maddelerin yapımını artırır, interferonun antiviral ve antitümör aktivitesini artırır, antimikrobial ajanların bakterisidal etkinliğini artırır ve daha birçok tıbbi terimlerle anlatılacak olumlu etkiler sayılabilir. Ama Türkçesi ateş aslında bağışıklık sistemimizin savaşmasına yardımcı olan bir olaydır. Hem vücudumuzun savunma sistemlerini harekete geçirir, hem verdiğimiz ilacın etkinliğini arttırır.
NE ZAMAN ATEŞTEN KORKULMALI
Ateş nedeni altta yatan bir akciğer enfeksiyonu ise, kalp problemi varsa, ateşli havale geçirme öyküsü varsa, çocuk ateş nedeniyle aşırı huzursuzlaşıyorsa ateşi düşürmek için daha hassas olmamız gerekebilir.
38,5’U GÖRENE KADAR…
Daha önce bahsettiğim durumlar yoksa, çocuk rahatsa derecede 38,5’u görene kadar bekleyelim. İlaçtan önce ılık duş, kıyafetleri inceltme, ıslak bez ile kompres uygulanabilir. Ateş düşürücülerin etkisinin ortaya çıkması 30-45 dakika sürebileceği için öncelikle periferik soğutma uygulamak daha uygun olabilir. Lütfen soğuk uygulama yapmayalım (buz, soğuk su vs.), ateşimiz refleks olarak daha fazla yükselebilir. Hipoglisemi, solunum baskılanması, koma gibi riskleri nedeniyle alkol ile fiziksel soğutma kesinlikle yapmayalım.
ASETİLSALİSİLİK KULLANILMAMALI
Asetilsalisilik asitin çocukluk çağında ateş düşürücü olarak kullanımı önerilmemektedir. Parasetamol, ıbuprofen güvenle kullanılabilir. Fakat unutmamalıyız ki bu ilaçlarda hiç yan etkisi olmayan çok masum ilaçlar değildir! Bu nedenle doğru dozda, doğru zamanda ve uygun aralıklarla vermek çok önemlidir. Fazla miktar ve sıklıkta verilmesi yan etkilerin görülmesine neden olabileceği gibi, az miktarda verilmesi ateşin düşmemesine neden olabilir. Ateşli çocuğunuz iştahsız olabilir. Yemek yemesi konusunda çok zorlamayabilirsiniz fakat su içmesine mutlaka teşvik edin. Yüksek ateş nedeniyle sıvı kaybı artan çocuğunuzun susuz kalması ateşinin daha zor düşmesine neden olabilir.
Kategori: ÇOCUK HASTALIKLARI, Genel, Haberler, Sağlık & Güzellik
Sosyal Medya