Çocuklarda Astıma Dikkat!
Oyun oynadıktan, koştuktan sonra gelişen nefes sıkışması, öksürük, hırıltı astımın en önemli belirtileri
Kış aylarının, astımı olan çocuklarda astım ataklarına neden olduğunu vurguladı. Çocuklarda özellikle oyun oynadıktan, koştuktan, egzersiz yaptıktan sonra gelişen, nefes sıkışması, öksürük, hırıltı gibi belirtiler astımın en önemli belirtileri. Astımlı çocukların akciğerlerinin diğer çocuklara oranla çok daha fazla hassas. Bu nedenle astımlı çocuklar diğer çocuklara göre daha sık hasta olur. Astımı olan çocuklar soğuk havadan, kokudan daha çok etkilenir. Soğuk havanın doğrudan, ağız ve burundan nefes yoluyla girmesi burunda tıkanma ve akciğerde bronşlarda spazm yaparak alerjik nezle belirtileri ve astım atağına neden oluyor.
Soğuk havalarda genelde ev içinde fazla kalınması ve gribal enfeksiyonların fazla olmasından dolayı da astım atakları daha sık gelişiyor. Tüm bu sebeplerden dolayı ebeveynler çocukları için kar soğuğuna karşı önlem almalıdır
– Soğuk havayla doğrudan temas önlenmelidir. Bunun için ağız ve burnu kapatan kaşkol veya daha iyisi rüzgar maskesi kullanılabilir.
– Özellikle kayak yapmak isteyen astımlı çocuklar rüzgar maskesi ve kar gözlüğü kullanmalıdır. Böylelikle soğuk havanın ısısı biraz yumuşatılarak, soğuk hava doğrudan akciğere ulaşamayacaktır. Astımlı çocuklarda genelde alerjik nezle ve alerjik göz olduğu için burnun ve gözlerin de soğuktan korunması önemlidir. Astım tedavisinde sebep olan alerjenden korunma, ilaç tedavisi ve bazı durumlarda aşı tedavisi yani immunoterapi yapılıyor. İmmunoterapi yöntemlerinde dil altı damla ve cilt altı enjeksiyon olarak iki ayrı şekil uygulanıyor. Tedavi başarısındaki en önemli unsurlar, tedavi seçiminin hastaya göre belirlenmesi ve ilaçların doğru teknikle ve düzenli bir şekilde aksatmadan kullanılması gerekiyor.
Astımda görülen öksürüğün diğerlerinden farkı
– Öksürük özellikle uyuduktan 1-2 saat sonra veya sabaha doğru olur.
– Öksürük veya hışıltı nedeniyle gece uyanma olur.
– Oyun oynadıktan veya egzersiz yaptıktan sonra öksürük artar, çok fazla gülmek ve çok fazla ağlamak öksürüğü şiddetlendirir.
– Öksürük inatçı olup, balgam çok zor sökülür.
Kategori: ÇOCUK HASTALIKLARI, Genel, Haberler
Sosyal Medya