Çocuklarda Anlam Duygusu
Korunmaya muhtaç çocukların kurum bakımına alınma aşamasında toplu yaşama ve genellikle kışla tipi binalara uyum sağlayabilmesi için ilk yaklaşım tarzı çok önemlidir. Özellikle soyut düşünmenin gelişmeye başlamadığı 0-12 yaş dönemi yuva çocuklarının ailelerinden ve sosyal çevrelerinden kopmaları travma etkisine neden olmaktadır. Başına gelen olayların iç yüzünü anlama istidadına sahip olmaması nedeniyle suçluluk duygusu yaşamakta ve genellikle içe kapanmaktadırlar. Ayrılmayı yalnızca terk edilme olarak değil, aynı zamanda cezalandırma ve sevginin kaybı ile eşdeğerde algılama eğilimi içindedirler.
Çocuk soyut düşünmenin gelişmeye başladığı 11-14 yaş döneminde çevresindeki olayların hakikatini anlamaya çalışmakta ve genellemeler yapmaya başlamaktadır. Yuva ya da yurtlarda kalan korunmaya muhtaç çocuklar, bir şekilde ailelerinden ve yakınlarından ayrılmak zorunda kalmışlardır. Ayrılma karşısında yaşadıkları travma(incinme) sonucu, belirsizlik ve olanları anlamlandıramama duygusu altında yoğun bir umutsuzluk yaşamaktadırlar. Yurtta kalan gençler özellikle kimlik kazanma aşamasında olmaları nedeniyle; geçmişten gelen hüzünlerden ve gelecek kaygısından gelen endişelerden dolayı sürekli yaşamdan şikâyet ederler.
Geçmiş yaşantıları ve yakınları ile olan zayıf bağlantıları nedeniyle hayatı anlamlandırma konusunda güçlük çekerler. Öz aileleri ile birlikte yaşayan çocuklar her zaman geçmişlerine ilişkin bilgi alma şansına sahiptirler. Ailelerinden ayrılmış olan çocukların ise çoğu zaman böyle bir olanağı yoktur. Onların geçmişleri kayıp ya da unutulmuş olabilir. Bilindiği gibi çocukların geçmişle bağlantılarının kopuk olması halinde, duygusal ve sosyal gelişimleri daha güç olmaktadır.
İnsanın kendisiyle ilk ilişkiye giren, onun bilinçli olan benliğidir. Hem kendisinin hem de o insanın farkına varan benlik karşısında bulduğu bu varlığa bir anlam bulmak zorundadır. Benlik kavramı bireyin zihinsel ve fiziksel özelliklerinin toplamı ve bireyin sahip olduğu bütün bu özelliklere ilişkin kendini değerlendirmesi olarak tanımlanabilir.
Kategori: Çocuk Psikolojisi, Genel, Haberler
Sosyal Medya