Çocuklara Alt Islatma Tedavisi

21 Mayıs 2014 Devamı

Altını ıslatan çocuklara genel olarak 7-8 yaşına geldiğinde tedavi için girişimlerde bulunulması önerilmektedir.

· Önce çocukların kendiliğinden uyanması denenir, bu mümkün olmuyorsa ailenin çocuğu uykudan 1-2 saat sonra her gece uyandırıp tuvalete gitmesini sağlanır.

· Altı kuruysa övücü sözler söylenir ve “tuvalet ihtiyacın var mı, yoksa bir sonraki saati mi bekleyeceksin” sorusu sorulur. Çocuk tuvalete gitmek isterse tek başına tuvalete yürümesi istenir. Eğer çocuk altını ıslatmışsa pijama ve iç çamaşırlarını kendisinin değiştirmesi teşvik edilir.

1- İlaç tedavisi

Daha önce anlatılan ve daha çok davranış değişikliği üzerinde duran tedavilerden bir sonuç alınamadığında ilaç tedavisi denenmelidir.

İlaç tedavisinde büyük kısmında 1-2 ay içinde düzelme sağlanmakta, fakat tedavi kesildikten bazı çocuklarda tekrarlama görülebilmektedir.

2- Enürezis Alarm Tedavisi

Alarm cihazları çocuk idrar kaçırmaya başlar başlamaz harekete geçen ve böylece çocuğun uyanıp, mesanesini kontrol etmesi konusunda yardımcı olan araçlardır.

Alarm yöntemi, şartlı refleks oluşturma mantığına dayalı bir davranışsal terapidir. Alarm cihazının hastaların uykudaki fonksiyonel mesane kapasitelerini arttırdığı bildirmektedir.

Alarm, giysi üzerinde taşınabilir ve iki parçadan oluşur. Alarm cihazı pijamanın omuz kısmına dikilmiş olan bantla tutturulur ve ara kablo pijamanın içinden geçirilip, külota dikilmiş olan kılıfın içine duyarga yerleştirilir.

Sistem bir iki damla idrar kaçırıldığında aktive olur, ses veya ses + titreşimle uyarılan kişinin uyanıp mesanesini kontrol etmesini sağlar. İdrarın gelmesi ,altını ıslatma, alarmın çalması ve uyanma periyodunun tekrarlamasıyla beyin şartlanarak kişi altını ıslatmadan uyanmayı veya sabah kuru kalkmayı öğrenmektedir.

Alarm tedavisine 2-3 ay devam edilmesi gerekmekte ve bu tedavi ile çocuklarda %70-84 oranında iyileşme sağlanmaktadır. Alarm tedavisi sonunda tekrarlama riski %10 dolayındadır.

Kategori: Çocuğum, Genel, Haberler