Çocuklar Oyun Oynarken Kendilerini Ele Verir
Çocuklarda öğrenmeler ilk etapta taklit etmeyle başlar. Çevrelerinde gördükleri kişileri model alırlar, onları taklit ederek onlar gibi davranmayı öğrenirler. Bu yüzden anne ve babalara duyurulur, özellikle çocuklarımızın yanında davranışlarımıza kat bir kat özen gösterelim.
Model alma 1 yaş civarında gelişir. En fazla vakit geçirdiği kişi bakıcı da yoksa anne ve baba olduğu için de model olarak onlar seçilir. Baba gibi konuşmak, anne gibi giyinmek oldukça önemlidir. Bebeklik döneminde annenin baktığı çocuk, bütün gününü anne ile geçiriyorsa ses tonundan, mimiklere, hareketlere kadar anneyi taklit eder.
Oyuncaklarla İletişimi İpucu Verir
Annenin bütün gün evde yaptığı işleri taklit etmek, oyunun en önemli parçasını oluşturur. Kızgın, gergin, agresif tavırlar içinde olan ebeveynlerin çocukları da oyuncaklarına, arkadaşlarına gergin davranırlar. Oyun ortamında doğal gözlemde bulunarak anne ve babanın ev içindeki tavır ve davranışlarını yorumlayabilirsiniz. Kendisine nasıl davranılıyorsa o da oyuncaklarına öyle davranıyordur.
Anne ve baba dışındaki kişileri de taklit etmeleri sık görülür. Yuvadaki arkadaşı ya da öğretmeni izlemek ve onlar gibi davranmak ya da konuşmak bu dönemde gözlenebilir. Evdeki bakıcı ya da çocuğa bakan babaanne, anneannenin de davranışları çocuk için model oluşturur.
Erkek çocuklar, yakın ilişki içinde oldukları babalarını model alıp onun gibi davranmayı tercih ederler. Baba gibi yürümeyi, oturmayı, traş olmayı, araba kullanmayı taklit etmek 3 – 4 yaş çocuklarında sıklıkla gözlenebilir. Çocuğu ayna gibi düşünmek mümkündür. Aileden çevreden aldıklarını yansıtacaktır.
Kategori: Genel, Haberler, Oyun&Oyuncak
Sosyal Medya