Çocuklar Hepatit A’dan Nasıl Korunmalı?
Hepatit A, hepatit virüslerinden birinin yol açtığı karaciğerin iltihabi hastalığıdır. Hepatit virüsleri A’dan G’ye dek uzanan geniş bir yelpazede yer alırlar, farklı özellikleri vardır.
Hepatit A, ülkemizde sık görülen, zaman zaman okullarda salgınlar yapan bir hepatit türüdür. Hastayla yakın temasla, enfekte su ve gıdayla bulaşır. Gıdayla bulaşan enfeksiyonların en sık görülenlerinden biridir.
Sadece mikrop bulaşmış içme suyu ile değil, bu su ile yıkanmış meyveler, salatalar ve pişirilmeden yenen gıdalarla da bulaşır. Deniz ürünleri de hepatit A salgınlarında rol oynayabilmektedir. Hepatit A virüsü, yüksek ısıya, klora ve mide asiditesine dayanıklıdır, vücut dışında aylarca canlı kalabilmektedir.
Temas sonrası 15-40 gün süren bir kuluçka döneminin ardından bulantı, kusma, ishal gibi özgül olmayan semptomlar görülmeye başlar. Hasta kendini iyi hissetmez. Bundan 5-10 gün sonra sarılık gelişir. 6 yaş altı küçük çocuklar, sarılık olmadan, hatta hiç belirti olmadan da hastalığı geçirebilirler. Gençler ve erişkinlerde daha ağır seyredebilir. Başlangıç tablosu, gastroenterite benzer. Ateş, iştahsızlık, kusma, başağrısı, karın ağrısı görülür. İdrar rengi koyulaşır, sarılık gelişir. Gaita açık renklidir. Sarılıkla birlikte, klinik tablo düzelmeye başlar. 1-2 hafta sonra sarılık kaybolmaya başlar.
Fizik muayenede karaciğerin normalden büyük ve hassas olduğu saptanır. Dalak büyümesi de görülebilir.
Hasta kişi, belirtiler görülmeden önceki birkaç haftalık dönemde de bulaşıcıdır. Bulaşıcılık sarılık veya diğer belirtiler görüldükten bir hafta sonrasına kadar sürer.
Tanı ve Tedavi
Kesin tanı kan testleriyle konur.
Özel bir tedavisi yoktur, hastanın genel durumunu destekleyecek tedaviler verilir. Tedavide antibiyotiğin yeri yoktur. Gereksiz ilaç kullanımından kaçınmak gerekir.
Nasıl Korunmalı?
El yıkama Hijyen kurallarına dikkat etmek, özellikle el yıkama ile enfeksiyondan korunmak mümkündür. En güvenli yöntem ise, 1 yaştan sonra iki doz halinde yapılan aşıyla korunmaktır.Aşının ilk dozundan 2-4 hafta sonra koruma başlamakta, ikinci doz ile de korumanın uzun süreli olması sağlanmaktadır. Ülkemizde , 2012’den itibaren Ulusal Aşı Programına da girmiştir. 18 ve 24 aylarda tüm çocuklarımıza hepatit A aşısı uygulanmaktadır.
Kategori: ÇOCUK HASTALIKLARI, Genel, Haberler
Sosyal Medya