Çocuklar Ergenlik Döneminde Neden İçine Kapanıyor?
Ergenin aslında orada kendi dünyasını, krallığını kurmak istiyor. Olması da gerekiyor çünkü kimlik gelişimi açısından kendini tanımlayacak, kendini yorumlayacak, yaşadığı olayları analiz edecek, anne baba ilişkilerini, hayata bakış açısını şekillendirecek. Bu kendini izole etme gayreti doğal.
Bunun bir diğer sebebi de maalesef zedelenebilirlik. Hassas bir dönem çünkü ergenler eleştiriye karşı hassastır. Mesela anne baba sürekli dersleri gündeme getiriyorsa. Veya sürekli çocuğun yapması gereken şeyleri gündeme getiriyorsa yapmadıklarını ön plana çıkarıyorsa, yargılıyorsa, eleştiriyorsa burada kapanma çok çok daha hızlı oluyor. Ergen birkaç ay içerisinde kendi kabuğuna çekilmiş, o krallığın kralı olarak yalnız başına yaşıyor. Bu bir sonuç çoğu zaman. Ergenin kendi kendini kapatması psikolojik olarak bir meyil var ama dış dünyadan zedeleniyorsa, dış dünyadan stres alıyorsa, stresten kendini uzaklaştırmak için de yalnızlığı tercih ediyor. O aslında kendi psikolojisini koruma içgüdüsü.
Anne babalar bu durumda şunu yapsın, ona hiç nasılsın demeden ona iyi özellikleri ile iligili fırsat bulduğunda yemekte, otururken evde herhangi bir zaman karşılaşırken biliyor musun senin şu davranışını çok seviyorum, motive etsin onu, senin şu konu hakkındaki görüşlerin çok doğru, güzel tespit etmişsin. Ergenlerin bunlar çok hoşuna gider. Şu dersten çok iyi not almışsın tebrik ederim bu senin kapasiteni gösteriyor. Diğer notlarında zamanla düzelir.
Kapalı ergenlerin açmanın temel yöntemi olumlu mesajlar vererek ergenin size karşı yakınlaşmasını sağlamak. Anne babalar hep şunu düşünüyor, ben gidiyorum konuşmaya çalışıyorum ama kendini kapatıyor. Biz konuşmaya başladıktan hemen sonra konuyu derslere getirirsek çalışmadığını konuşursak ergen bu sefer anlar ki annem benimle konuşmaya başladıktan sonra ya arkadaşlarıma, ya derslere gelecek konu. Kendini uzaklaştırma şeyini pekiştirmiş oluyoruz bu çocukta.
Burada yapılması gereken diğer bir önemli özellik kendini kapatan çocuklarla ilgili, ortak aktiviteler. Yani genelde ergenler kendi aktivitelerini seçer. Anne baba ile yapılan şeyler çocuklukta çok güzeldir ama o aşamada biraz sıkıcı olabilir. Anne babalar onun hoşuna giden aktiviteleri yaparlarsa örneğin birlikte bisiklete binmek, birlikte gezmek, ortak spor,sanat, birlikte film izlemek gibi bunlar ergenin hoşuna gider ve bir arada dinamik aile ile vakit geçirmek isterler.
Kategori: Çocuk Psikolojisi, Genel, Haberler
Sosyal Medya