Çocuk ve Ergenlerde Takıntılar
Bir türlü kurtulanamayan takıntılı düşünceler, bu takıntıyı bertaraf etmek için yapılan tekrarlayıcı davranışlar ve yoğun kaygı ile kendini gösteren ruhsal durumlara obsesif kompulsif bozukluk adı verilir.
Kişinin kendisine de anlamsız gelen düşünce ve dürtülerin istemsiz olarak bilince gelmesi, işlevsellikte bozulma ve yoğun kaygı ile birlikte görülmesi obsesyon; içsel bir zorunluluk hissi ile belli bir kalıba uygun tekrarlayıcı davranılar kompulsiyondur.
Obsesıf kompulsif bozukluk çoğu zaman çocukluk döneminde başlar, erişkinlikte devam eder. Bazı durumlarda istemsiz adele hareketleri olan tiklerle birlikte görülür.
Çocuklarda mikrop, hastalanma korkusu, bir türlü temiz olduğuna kanaat getirememe, çevreye, sevdiklerine zarar verme korkusu, sık el yıkama, sık giysi ve çamaşır değiştirme, belli bir davranışı yapmazsa sevdiklerinin veya kendisinin başına kötü bir şey geleceği korkusu gibi çok farklı düşünce ve davranışlarla kendini gösterir.
Böyle durumlarda bir çocuk psikiyatristinden yardım alınması uygun olur. Tedavisi vardır, ilaç ve psikoterapi birlikte uygulanır.
Dikkat çekmek için yapıyor, zamanla kendiliğinden düzelir gibi düşüncelerle doktora geç başvuru tedavinin gecikmesine neden olabilir.
Her türlü ruhal sorunda erken tanı ve tedavi çocukluk ve yetişkinlikte yaşam kalitesini korur.
Sağlıklı geçirilen çocukluk dönemi ruhsal yapılanmada önemli ve sağlam bir temel teşkil eder.
Prof Dr Meral Berkem
Kategori: Prof.Dr. Meral Berkem, Yazarlar
Sosyal Medya