Çocuk Sporları Yüzme
Hem bedensel sağlık ve fiziksel gelişme yönünden hem de iyi bir kişilik gelişimi ve ruh sağlığı bakımından yararlı. Çocuk spor yoluyla çevresini tanır , iletişim kurar, kendine güveni artar. Psikolojik açıdan da kendini kontrol etmeyi, bir konuda konsantre olabilmeyi, iradesini kullanabilmeyi, başarıya güdülenebilmeyi öğrenir.
Yüzmenin diğer sporlardan farkı nedir ?
Yüzme, insan sağlığı açısından bütün diğer sporlara göre daha avantajlıdır.Tüm vücut aktif bir biçimde aynı anda çalışmasının yanında,insan yatay konumda olduğu için kan dolaşımı diğer sporlara göre daha kolay gerçekleşir. Bu da yüzmenin diğer sporlara göre kalbe çok daha az yük bindirmesine yol açar. Hatta tam tersine kalbi rahatlatır. Koşuda yada bisiklette vücut dikey durumda olduğu için kalp çok yüklenip zarar görebilir.
Yüzmeye başlamanın ideal yaşı nadir ?
4-5-6 yaş gurubu çocukların üzerinde durma sebebimiz henüz kas ve eklem yapıları esnekliğini yitirmemiştir.Esneklik ve yumuşaklık isteyen yüzme sporuna 4 yaşından itibaren başlanmalıdır.
Yüzme ile ilgili en önemli güvenlik kuralı nedir ?
Yüzme bilmeyen çocuğun her zaman hoca kontrolünde olması ve çalışması gerekli. Havuza tek başına girmemesi en önemli kuraldır.
Klorlu havuzların (havuz kimyasalları)ne gibi riskleri vardır ?
Yapılan araştırmalarda, yüzme havuzlarındaki klorun çocuklarla gençlerde astım ve saman nezlesi gibi alerjik hastalık riskini artırabileceği bilinmekte.
Kronik bronşit astım gibi rahatsızlığı olan çocuklarımızda yüzmeye düzenli olarak gidebilir mi ?
Ph oranı 7.0 – 7.4 arasında olan havuzlarda düzenli olarak antrenman yapmalarında bir sıkıntı yoktur.Ayrıca yüzmeyi düzenli egzersiz olarak yapan çocuklarda astım ve kronik bronşitin iyileşme süreci hızlandığı görülmektedir.
Yüzmenin iskelet ve kas sistemine faydası nelerdir?
Düz kaslar (istemsiz kaslar ) İskelet kasları (istemli kaslar ) Kalp kaslarının güçlenmesini sağlar.
Yüzmenin omurga (skolyoz ) eğriliğinde yararı var mıdır ?
Skolyoz görülen bir kişiye,yüzme hekim tarafından önerilmektedir.
Skolyoz omurganın göğüs veya bel bölgelerinde görülebilen, yana doğru eğriliğidir. Tek başına olabileceği gibi, kifoz (arkadan öne doğru anormal bir eğrilik) ile beraber de görülebilir.Ergenlik döneminde omurganın yana doğru açılmasıyla ortaya çıkar.
Çocuklarımızı ne kadar aralıklarla yüzmeye götürmeliyiz ?
Antropometrik gelişimleri açısından çocukların haftada en az 3 kez yapılması önerilir.
Duygusal ve toplumsal gelişimini nasıl etkiler ?
Tabi ki sosyal aktivitelerin tümünde olduğu gibi, düzenli yapılan her aktivite insan hayatına aynı oranda yansır.Sosyal çevredeki duruşuna kadar birçok olumlu etkiler taşır.
Kategori: Çocuk Sporları, Genel, Haberler
Sosyal Medya