Çocuk Kötü Not Aldığında Nasıl Yaklaşmalıyız? Ben Bu Dersi Sevmiyorum Dediğinde Ne Yapacaksınız?

14 Kasım 2014 Devamı

Dr.Özgür Bolat anlatıyor… 

 

En başta ben şuna bakarım, çocuğu notla değerlendirmem zaten o durum yanlış. Notlandırma sistemi geliştiren bir sistem değil. Eğer notlandırma sistemi iyi bir sistem olsaydı, çocuk ilk sınavdan 50 ikincisinden 70 üçüncüsünden 80 alıp yükselmesi lazım. Bütün öğrencilerin giderek yükselmesi lazım. Not ne demek ben senin performansını ölçüyorum demek o zaman çocukların performansının gittikçe artması gerekmiyor mu? Ggerekiyor. Çocuk napıyor ilk sınavdan 60 alıyor ikinci sınavdan 40 üçüncü sınavdan 70 dördüncü sınavdan 30 alıyor. Böyle bir gelişim olur mu bu nasıl oluyor?

5. derste çok iyi oynayan bir tenisçi 10. Derste daha kötü oynayabilir mi? Oynayamaz sürekli gelişim gösterir.
Ben çocuğumu notlandırma sistemi ile yargılamam. Okuldan gelince kaç not aldın ne yaptın diye sormam. Şunu sorarım ben bugün okulda ne öğrendin? Ne yaptınız sorusu bile tehlikelidir.

En başta okulların sistemi yanlış. Doğru olduğunu varsayalım çocuk 40 aldı geldi. Çocuğa şunu sorarım sence neden 40 aldın? Çocuk söyler bu dersi sevmiyorum bitti. Demekkii öğretmeni çocuğa ilgi çekici hale getirmemiş, çocuğun 40 alma sebebini irdelersem ve kendime oradan aksiyon, eylem planları çıkartırsam o zaman çocuk onu düzeltebilir, yanlışında bir parçası olduğunu düşünebilir.

Çocuk ben bu dersi sevmiyorum dediği zaman ne yapacaksınız?
Çocukların öğrenme aşkını canlı tutacak bir eğitim sistemine ihtiyacımız var. Çocuk dersi sevmiyor, dersi anlamlı bulmuyor, ilgisini çekmiyor, becerisinin çok üstünde, becerisinin çok altında 40 almasının sebebi acaba hangisi? İlk önce ben bunu analiz ederim analizden sonra çocuğa bir çıkış yolu gösterebilirim.

Yurtdışında öğrenciler 1 dönemde 4-5 ders alır, bizde 12-13 ders alıyor çok büyük sıkıntı var.

Çocuklarda Özgüven hakkında tüm merak ettiklerinizi buradan öğrenebilirsiniz…

 

Kategori: Soru-Cevap