Çocuk Hangi Dönemde, Neleri Yapabiliyor?
Oyun dönemi 3-6 yaş arasındaki dönemdir. Bu dönemde önemli bedensel görevlerden bir tanesi, öz bakım kazanmak yani kendi kendine yemek yiyebilmek, giyinmek, elini yüzünü yıkayabilmektir. Bir diğeri de el-göz koordinasyonudur. Çocuğun el-göz koordinasyonu gelişmesi okula hazırlık açısından da önemlidir.
Ayakkabı bağlamak, çöpten adam çizebilmek, yaşını söyleyebilmek, bazı renkleri tanımak ( üç-dört renk), paraları tanımak, sağ elini-sol elini gösterebilmek, on parmağı yanlışsız sayabilmek bu döneme özgü kazanılması gereken davranışlardan bazılarıdır. Ancak bireysel farklılıklar unutulmamalıdır. 3 yaşında ayakkabısını ayağına geçirebilen bir çocuk, ancak bu gelişim döneminin sonuna doğru yani 5-6 yaş gibi ayakkabısını bağlayabilir ve sağ-sol el ve ayağını gösterebilir.
Ailelere Öneriler
Ayakkabı bağlamak tek başına ele alındığında hem öz bakım hem de el-göz koordinasyonunun önemli bir göstergesidir. Çocuk ayakkabı bağlamayı zor kavrasa da bunun için uğraşmasına ve zaman harcamasına izin verilmeli, yüreklendirilmelidir. Bu konuda çocuğun üstüne gidilmemesi iyi olur. Çocuğun gayreti de sonuca ulaşana değin sözel olarak pekiştirilmelidir.
Bu konudaki diğer bir önemli nokta oyun çağını yaşamakta olan çocuğun ayakkabısını bağlayarak özgürce hareket etmesidir. Bir çocuk için anne-babası olmadan da kendi başına bir şeyleri başarmanın, bu anlamda büyüyerek özgürleşmenin ilk adımıdır ayakkabısını kendi başına bağlayabilmek.
Her gelişim dönemine ait gelişim görevleri vardır ancak bu gelişim görevlerini başka çocuklarla kıyaslamak, çocukla ilgili yapamıyor diye endişeye kapılmak anne-babaların sergilediği bazı olumsuz davranışlar olsa da bunun yerine çocuğun zamanı geldiğinde, hazır olduğunda, olgunlaştığında becerilerinin gelişeceğine inanmak çocuk için en destekleyici tutum olacaktır.
Eğer gelişim görevlerinin gerçekleşememesi nedeni ile uyum ve davranış sorunları yaşanıyorsa, bu noktada mutlaka bir uzmandan destek alınmalıdır.
Sosyal Medya