Çocuk Gelişiminde ‘Denge’ Şart

20 Nisan 2016 Devamı

Gelişen yaşam standartları, teknoloji ve dünya düzeni ele alındığında, çocuk yetiştirmede birçok aile endişe duyuyor ve panik yaşıyor. Aileler, her şeyin en iyisini istedikleri çocuklarının sağlıklı bir psikolojiye sahip olmaları için de çeşitli yöntemlere başvuruyor.

Çocukla kurulan ilişkide sevgi ve disiplin dengesi çok önemlidir. Çocuklarınıza sadece sevgi verir, onlara çizgilerini ve sınırlarını belli etmezseniz şımarık büyürler. Sevginizi esirger veya göstermez, sadece disiplini sağlarsanız, hırçın ve huzursuz büyürler, bu da kişiliklerine yansır.

ÇOCUKLARA KISA VE NET KONUŞUN
Çocuklarınıza uzun cümleler kurmayın. Onlarla kısa, net ve direkt konuşmalar yapın. Karşınıza alıp uzun uzun konuşmak tabii ki önemli ama eğer ona bir yönlendirme veya uyarı yapacaksanız, mümkün olduğunca kısa konuşun. Söylediklerinize karşı çıkıyor, sizi dinlemiyor ve önemsemiyorsa, o zaman çocuğunuza çizgilerini hatırlatmalı ve ‘bunu yapacaksın’ demelisiniz.

ALTERNATİF SUNMAKTAN KAÇININ
Özellikle anaokulu çağındaki çocuklarda, yemek yeme probleminin sıkça görüldüğünü belirten uzmanlar, velilere önemli bir tüyo verdi. Çocukların yemek seçme veya yemek yeme sorunlarında, onları mutlu edecek, kısa vadeli çözümler sunmanın ileride daha büyük problemlere yol açacağını belirtti.  Çocuklarınızla yemek yeme konusunda problem yaşıyor ve duygusal düşünerek, aç kalmasın, aç uyumasın diye onlara alternatif sunmanız büyük problemlerin alt yapısını oluşturabilir. Sizin anlık çözümler üretmeniz çocuklarınızda ‘ben ne kadar inat edersem, ne kadar direnirsem anne ve babama o kadar sözüm geçer’ düşüncesini oluşturur. Çocuk inatlaşmayı, hırçınlıkla istediğini yaptırmayı öğrenir.

Ailelerin bir şeye “hayır” dedikten sonra geri adım atmalarının çocuklarda kafa karışıklığına, ardından da disiplinsizliğe neden oluyor. Ailelerin söylediklerinin arkasında durması çok önemli. Çocuğunuzun ağlamasına ve huzursuzluğuna dayanamayıp, söylediğiniz bir şeyin veya koyduğunuz bir kuralın arkasında durmamanız, onlara inatlaşmayı ve inatla istediğini yaptırmayı öğretir.

Kategori: Çocuğum, Çocuk Psikolojisi, Genel, Haberler