Çocuk Felcine Geçit Yok

10 Mayıs 2014 Devamı

Dünya Sağlık Örgütü geçtiğimiz günlerde hazırladığı raporda 10 ülkede çocuk felci konusunda olağanüstü artış yaşandığını belirterek alarm verdi. Çocuk felcinin en fazla görüldüğü ülkeler arasında Türkiye’nin komşuları Suriye ve Irak’ın olması ise Türk aileleri endişelendirdi. Sağlık Bakanlığı ise ülkemizde çocuk felcinin görülme riskinin olmadığını ve gerekli önlemlerin alındığını açıkladı. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Gültekin Mindan ise çocuk felci konusunda merak edilenleri anlattı. “Aileler içini ferah tutsun, ülkemiz için herhangi bir risk bulunmuyor” diyen Dr. Mindan, çocuk felcine karşı yüzde 99 koruyuculuğu olan çocuk felci aşısının ise önlem olarak mutlaka yaptıılrması gerektiğini vurguladı.

64 ilde aşı kampanyası

Sağlık Bakanlığı’nın çocuk felci konusunda gerekli önlemleri aldığını belirten Dr. Mindan, “Bakanlık 2013 yılı Ekim ayından itibaren Suriye ve Irak sınırıyla göçmen kampların bulunduğu 17 ilde 5 yaş altı hem Suriyeli hem de Türk toplam 2 milyon çocuğa aşı kampanyası uyguluyor. Şimdiye kadar 4 kez yapıldı. 5. tur ise 21-27 mayıs tarihleri arasında yapılacak. Ayrıca Suriyeli göçmenlerin artması üzerine kalan 64 ilde de Suriyelilerin yoğun olarak yaşadığı tespit edilen riskli bölgelerde Türk ve Suriyeli çocuklara destek aşıları yapılıyor” açıklamasını yaptı.

En son 1998’de görüldü

Türkiye’de çocuk felci vakasının en son 1998 yılında Ağrı’da görüldüğünü belirten Dr. Mindan, “2002 yılında Dünya Sağlık Örgütü Türkiye’yi çocuk felcinden arındırılmış bölge ilan etti. Çocuk felci çok nadir olasılıkla felce sebep olan viral bir hastalıktır. Genelde ağız yoluyla ve damlacık yoluyla bulaşır. 100 hastanın 95’inde hiçbir bulgu göstermeyebiliyor. Yüzde 4 ile 8’inde hafif boğaz ağrısı ve ateşle birlikte atlatılıyor, yüzde 1 oranında ise felce sebep oluyor” diye konuştu. Hastalığın tedavisi olmadığını ancak aşı ile yüzde 99 oranında korunmanın mümkün olduğunu söyleyen Dr. Mindan, “Çocuk felci aşısı 2. ayda, 4. ayda, 6. ayda, 18. ayda ve ilkokul 1’de toplam 5 kez yapılmalıdır” dedi.

Kategori: ÇOCUK HASTALIKLARI, Genel, Haberler, Sağlık & Güzellik