Çocuk Felci
Çocuk Felci Nedir
Çocuk felci hastalığı çocuklarda görülebildiği gibi yetişkinlerde de görülebilen bir hastalık türüdür. Omuriliğin içeriğinde bulunan hücrelerin iltihaplanması sonucunda oluşan ve bir virüsün sebep olduğu bir hastalık türüdür. Çocuk felcine sebep olan virüsün sebep olduğu en önemli bozukluk omurilikte yaptığı doku kaybıdır. Bunun sonucunda da oluşan çocuk felci hemen belirlenerek tedavi edilirse sonucunda başarı kazanılan bir hastalıktır. Ülkemizde sağlık bakanlığının yapmış olduğu çalışmalar neticesinde uygulanan aşı çeşitleriyle çocuk felci aşısı sayesinde olumlu gelişmeler sağlanmış bulunmaktadır. Çocuk felci aşısının kullanılmasından itibaren çocuk felci hastalığında önemli oranda azalma görülmektedir.
Çocuk Felci Belirtileri
Daha önceki yaşanılan zamanlarda sıklıkla ve çok görülen çocuk felci hastalığı artık günümüz yaşantısında azalma gözlemlenmekte ya da kontrol altında tutulmaktadır. Salgın şekillerde oldukça fazla oranda eski tarihlerde görülen çocuk felcinin başlaması ve yayılması vücuda girişi sindirim sistemi yolu ile oluşmaktadır. Hasta, virüsü öksürme yoluyla ve etrafına saçtığı tükürüklerle bulaştırarak yaygınlaştırmaktadır. Hijyenik olmayan ortamlar, temizlenmeyen ve dezenfekte edilmeyen toplu kullanım alanları ve deniz sularına karışan lağım ve artık sular virüs taşıma özelliğini sağlayan en çok hastalık oluşturan yerlerdendir. Mikrop yenilen çiğ besin maddeleriyle, iyice yıkanmayan ve durulanmayan besin gruplarıyla da bulaşabilmektedir.
Çocuk Felci Tedavisi
Kuluçka süresi kişilere göre değişiklik ve farklılık gösterebilmektedir. Ama genellikle 5-15 gün aralığında sürmektedir. Çocuk felci rahatsızlığının belirtileri arasında sayabileceğimiz kişide alınan çocuk felci virüsü sonucu vücudun çeşitli yerlerinde az veya şiddetli ağrı sonucunda felç etkisi görülür. Eğer bu süreçte solunum yolu kasları etkilenir ve iş göremez hale gelir ise sonu ölümle de sonuçlanabilmektedir. Çocuk felci salgınları genellikle yaz aylarında ve sonbahar aylarında daha sıklıkla görülebilmektedir. Beş yaşından küçük çocuklarda daha etkili ve güçlü bir şekilde görülebilir olsa da erişkinlerde de rastlanılmaktadır. Başlangıçta yüksek ateş, baş ağrısı, kol ve boyun bölgelerinde kasılmalar ve sıkışmalar, halsizlik ve çeşitli belirtileri bulunmaktadır.
Çocuk Felci Aşısı
Bu hastalığın oluşumunda masaj ve fizik tedavi seçeneklerinin uygulanarak yinelenmesi ve oluşabilecek sakatlığa karşı gerekli önlemlerin alınması gereklidir. Çocuk felcinin önlenebilmesi için oldukça etkili aşı seçenekleri bulunmaktadır ve bunlar uygulanmaktadır. Ağız yolu ile ve koldan yapılan aşılama yöntemleri ile çocuk felci aşısı değişik periyodik zamanlarda uygulanarak çocuk felcinin oluşması engellenmektedir. Çocuk doğumundan itibaren yani 2 aylık oluşundan itibaren yapılan karma aşılar ile ve devamı olan koruyucu ve önleyici aşılar ile yinelenerek aşılar ücretsiz olarak sağlık kurumlarında yapılarak hastalık oluşumunun önlenmesi sağlanmaktadır.
Çocuk Felci Hastalığı
Yeni doğan bebeklere ağız yolu ile uygulanan çocuk felci aşısının düzenli olarak yaptırılması ve anne adaylarının da bu konuda oldukça titiz ve dikkatli davranmaları gereklidir. Daha önceki tarihlerde görülen çocuk felci hastalığında salgın şeklinde yakalanan hastalar için koruyucu ve önleyici seçenekler daha oluşmamış idi bir enfeksiyon şeklinde herkese rahatlıkla yayılan ve gelişerek artış gösteren çocuk felci belirtileri arasında ateş, ishal, halsizlik, bulantı veya kas ağrıları belirtileri gözlemlenmekte idi.
Kategori: ÇOCUK HASTALIKLARI, Genel, Haberler
Sosyal Medya