Çocuk EEG Nedir? Nasıl Yapılır?

06 Kasım 2014 Devamı

Beyinin elektriksel aktivitesinin kayıtlanması işlemidir. Elektroensefalografi (EEG) ya da halk arasında yaygın deyimle “beyin elektrosu çekme” diye adlandırılır.

EEG beynin yapısal işlevlerinden çok fonksiyonel durumu hakkında bilgi verir.
Yeni doğmuş bebeklerden en son yaşa kadar tüm yaştan hastalara EEG tetkikleri yapılabilinir. EEG tetkiklerinin hiçbir yan etkisi yoktur. EEG, beyindeki elektrik aktivitesinin küçük elektrotlar aracılığıyla algılanması, yükseltgenerek kaydedilmesi ve değerlendirilmesi tetkikidir.

EEG çekimi sırasında elektrik akımı veya X ışını verilmez, ağrı ya da acı hissedilmez.
Doğumdan itibaren bebeklik, çocukluk ve ilk gençlik yıllarında beyinin gelişmesine paralel olarak beyinin biyoelektrik organizasyonu(beynin bioelektriki fizyolojisi) da değişmekte ve 14-16 yaşlarında yetişkin eeg trasesi oluşmaktadır. Bu nedenle EEG değerlendirilirken, hastanın yaşı dikkate alınır.

EEG incelemsi ile beyin dalgalarındaki değişiklikler, anormallikler, bu anormalliklerin yeri, özellikleri belirlenebilir. Epilepsi hastalığının teşhisinde ve epilepsi tipinin, seyrinin anlaşılmasında EEG incelemesi önemli veriler ortaya çıkarabilir.
Bebeklerde ve çok küçük yaştaki çocuklarda Uykuda EEG kayıtları çok daha değerlidir .
Uyku sırasında beyinin biyoelektrik aktivitesi tamamen değişir. Uykunun farklı dönemleri vardır ve bu dönemlere özgü EEG değişiklikleri saptanır.

Çocuk EEG Yorumu Farklı mı?
Çocuklukta, özellikle bebeklikte ve erken çocukluk dönemlerinde yaşla değişen elektrik aktivite özelliklerinin tanınması ve bunların sorun olarak görülmemesi gerekir. Bu da ancak EEG’de uzmanlaşmış çocuk nörologları tarafından yapılabilir.

Kategori: Genel, Haberler, Sağlık & Güzellik