Çocuk Beslenmesi Üzerine Altın Kurallar
Çocukların hem fiziksel hem de zeka gelişiminde beslenme büyük önem taşıyor. Çocuklar, günlük aktivitelerin yanında büyümek ve gelişmek için ek kaloriye ihtiyaç duyarlar. Miniklerin beslenmesinde en önemli bölümü de kahvaltı oluşturuyor.
Konu ile ilgili yapılan araştırmalar, kahvaltı yapan çocuğun okul dönemindeki başarısının daha fazla olduğunu, problem çözme gibi konularda daha pratik olduğunu ve kavrama yeteneklerinin daha iyi olduğunu göstermektedir. Kahvaltı yapmayan çocukların daha sağlıksız ve ileride obezite risklerinin olduğu da belirlenmiştir.
Kahvaltıda protein, yağ ve karbonhidrat dengesinin sağlanması önemlidir. Bu tüketimi sağlamanın en kolay yolu ‘ekmek ile peynir’, ‘tahıl gevreği ile süt’ veya ‘meyve ile süt’ ikilisi olabilir.
Çocuğum fazla kilolu ne yapmalıyım?
Sağlıksız okul menüleri ile kantinlerde satılan yanlış yiyecekler ve hareketsizlik okul çağındaki çocukların erken yaşta kilo sorunu yaşamalarına sebep olabiliyor. Çocuğunuz fazla kilolu ise sıkı diyetler uygulatmaya çalışmak yerine bir beslenme uzmanına götürerek yaşı, boyu ve aktivitesine göre alması gereken besin grupları ve miktarları konusunda bir düzenleme yapabilirsiniz.
Bu dönemde alınan fazla kilolar, vücuttaki yağ hücresi sayısının artmasına sebep olacağından, yetişkinlik dönemi için tehlikelidir. Çünkü yetişkin dönemde zayıflarken yağ hücrelerinin sayısı azalmaz, sadece içleri boşalır. Bu sebeple, yağ hücresi sayısının artmaması önemlidir.
Çocuk beslenmesi üzerine altın kurallar
- Eve cips, çikolata, kafein ve asitli içecekler, hazır meyve suları gibi besinleri almayın.
- Yemekleri büyük porsiyonlar yerine küçük tabaklarda servis edin.
- Çocukların tek tip besinle beslenmesini önleyin.
- Besin çeşitliliğini artırın.
- Tatlı ve yağlı besinleri (çikolata, gofret, şekerleme, cips vb.) ödül olarak kullanmayın.
- Çocuklara yavaş yemek yeme alışkanlığını kazandırın.
- Televizyon ve bilgisayar karşısında oturma süresini azaltın.
- Fast-food ve abur cubur tüketimini azaltın.
- Spor alışkanlığı kazandırın.
Sosyal Medya