Çocuğunuza Her Gün Söylemeniz Gereken 10 Cümle
1. Bu konudaki çabanı çok beğendim.
Çocuklarımız her zaman her şeyi mükemmel yapamazlar. Her yaptıklarını övmek, kendilerini doğru değerlendirmelerine engel olur. Çizdiği basit bir resmi sanat eseri gibi övmek yerine resim yapmakla ilgili çabasını övmek onun motivasyonunu artırır. Hayal kırıklıklarını önler.
2. Seninle bunu yapmaktan çok keyif aldım.
Beraber yaptığınız bir şey hakkında birlikte geçirdiğiniz zamanla ilgili böyle bir geri bildirim onu çok mutlu edecektir.
3. Şimdi seni dinlemeye hazırım.
Size bir şey anlatmak istediğinde başka bir işle uğraşırken, yarım yamalak onu dinlemek yerine işinizi bitirip, tamamen ona odaklandığınızı hissettirerek dinlemeniz lazım.
4. “Teşekkür ederim” ve “lütfen”
Tüm insanların sürekli kullanması gereken bu cümleleri de çocuklarımızdan esirgememeliyiz.
5. Hangisini tercih edersin?
Çocuklarımız kendileri hakkında karar verebildiklerini hissettiklerinde inatlaşmalardan vazgeçerler ve kendilerine olan güvenleri artar. Onları ilgilendiren her konuda bunu yapabiliriz. Yemek, giysi, gezme, oyun gibi. Çocuğun yaşına göre iki ya da üç seçenek sunabiliriz.
6. Biliyor musun bugün ne oldu?
Çocuğumuza günün nasıl geçti diye sormak ona biraz sorgulayıcı gelebilir. Onun yerine, kendi günümüzden iyi, kötü, komik, üzücü herhangi bir olayı ve onun bizde yarattığı duyguyu anlatırsak o da bizi kendi günüyle ilgili paylaşımlarda bulunacaktır.
7. Seninle gurur duyuyorum.
Mutlaka çocuğunuz gün içinde gurur duyulacak bir şey yapmıştır. Bunu onunla paylaşmaktan çekinmemeliyiz.
8. Bu konuda senin için yapabileceğim bir şey var mı? Yardım edebilir miyim?
Çocuğumuzun yardıma ihtiyacı olduğunu düşündüğümüzde ona destek olabileceğimizi bilmesi lazım. Onun yerine, bir şeyleri yapmak yerine ona gereken noktada yardım etmek, başarmasını ya da sorun çözmesini desteklemek bizim görevimiz.
9. “Bana yardım eder misin?” “Teşekkür ederim, işimi çok kolaylaştırdın.”
Mutlaka gün içinde çocuğumuzun yardımına ihtiyacımız olur. Onun yapabileceği basit bir şeyin bize olan desteğini ona söylemek hem kendini iyi ve işe yarar hissetmesini hem de kendine olan güveninin artmasını sağlar.
10. Seni anlıyorum/ anlamaya çalışıyorum.
Çocuklarımızı dinleyerek duygularını anlamaya çalışmalı ve onlara bunu tercüme etmeliyiz. Arkadaşın böyle davrandığı için çok üzüldün/ öfkelendin, haksızlığa uğradığını düşünüyorsun, gibi.
Bunların dışında onu sevdiğimizi ve ne olursa olsun yanında olacağımızı, onunla olduğumuz için ne kadar mutlu olduğumuzu söylemek günlük hayatımızın bir parçası olmalı.
Kategori: Çocuk Psikolojisi, Genel, Haberler
Sosyal Medya