Çocuğunuz Okulda Nasıl Daha Başarılı Olur?

25 Ağustos 2015 Devamı

1) EĞİTİM AKTİF VE ÇOCUĞUN İLGİLERİNE GÖRE OLMALIDIR:

Bu anlayışa göre çocuk bir bütündür. Çocuğun tüm özellikleri, yaşantıları ve becerileri bütün olarak değerlendirilir. Eğitim sistemi de çocuğu merkeze alan bir mantıkta olmalıdır. Eğitim programı çocukların ilgi, kapasite ve özelliklerine uygun şekilde planlanır.

2) ÖĞRETİMDE PROBLEM ÇÖZME YÖNTEMİ ESAS ALINMALIDIR:

İlerlemeci anlayışta, bilgi etkileşim içinde aktif olarak kazandırılır. Bilgiyi alırken de öğrencilerin ilgilerine göre yöntemler belirlenir. Bilginin aktarımı ve kalıcı olmasında da problem çözme yöntemi kullanılır. Problem çözmek için de öğrenciler eski bilgilerini kritik düşünme becerileri ile geliştirirler.

3) OKUL, YAŞAMA HAZIRLIK DEĞİL YAŞAMIN KENDİSİ OLMALIDIR:

Okulun öğrencileri hayata hazırladığı söyleminin aksine ilerlemeci anlayış, okulun temel işlevlerinden birinin öğrencileri hayata hazırlamak değil hayatı tamamen okulun içine taşımaktır. Bunun için de hayatta karşılaşılacak durumlara okullarda yer verilir.

4) ÖĞRETMENİN GÖREVİ YÖNETMEK DEĞİL, REHBERLİK ETMEK OLMALIDIR.

Geleneksel anlayıştaki öğretmeni tek otorite olarak gören bakış açısı ilerlemeci anlayışta yerini öğretmenin rehberliğine bırakır. Öğretmen, kendi bilgi ve birikimini öğrencinin faydasına açmakla beraber öğrenciler kendi ihtiyaçları ve ilgileri doğrultusunda öğretmenden faydalanabilir ve yardım isteyebilir. Merkezde yer alan öğrenci olur.

5) OKUL, ÖĞRENCİLERİ YARIŞTIRMAKTAN ÇOK İŞBİRLİĞİNE YÖNELTMELİDİR:

Doğası gereği sosyal bir varlık olan insan, ilerlemeci anlayışa göre işbirliği yaparak öğretime katıldığında daha mutlu ve daha başarılı olacaktır. Yarışmacı bir sistem ise bunu sunmaktan uzaktır. Uygar bir yaşamın gereği de grup yaşantılarının eğitime içkin hale getirilmelidir.

6)DEMOKRATİK EĞİTİM ORTAMI OLUŞTURULMALIDIR:

Eğitimin ortamının demokratik olması, ilerlemeyi sağlayacağı için ilerlemeci anlayış demokratik eğitim ortamını destekler. Gelişmek için eğitimde bu demokratik ortam desteklenir ve öğrencilerin fikirlerini serbestçe dile getirmelerine, kendilerine yönetmelerine, faaliyetlerini arkadaşlarıyla birlikte planlamasına izin verilir.

Kategori: Çocuğum, Genel, Haberler