Çocuğunuz Okula Gitmeye Hazır mı?
- Öncelikle çocuğun bilek, parmak kemikleri ve kaslarının ince ve hassas işleri yapabilecek olgunluğa ulaşmış olması gerekir.
- Sınırlandırılmış bir ortamda uzun süreli oturma, dinleme ve kendisine yöneltilen bazı komutlara uymak gibi becerileri yerine getirebilmelidir.
- Okuma yazma faaliyetlerine yönelik bazı çabalarının olması gerekir.(Ör: Sayılarla, kitaplarla ilgili bazı şarkılar öğrenmek, bir defter edinip resim yada şekiller çizmek, yazı yazmaya istekli olmak vb.)
- Varlıklar arasındaki benzerlik ve farklılıkları görebiliyor, basit sınıflandırmaları yapabiliyor olmalıdır.(ör: renkler)
- Çocuk evden ayrılarak bireyselleşmeye ve günlük aktivitelerde kendine yeterli olmasını sağlayacak bir bağımsızlık düzeyine ulaşmış olmalıdır. (Ör: Kantinden yiyecek alabilmek, öğrenci tuvaletini kullanabilmek, evden uzakta 5-6 saat geçirebilmek vs.)
- Okul, sınıf içi faaliyetler konusunda bilgi sahibi olmalı, okul hevesi çanta, önlük vb. eşyaları satın almakla sınırlı olmamalıdır.
- Çocukta çevreyi araştırma, arkadaşlarla ilişkide bulunma isteğinin ve bu isteğe bağlı girişimlerinin olması gereklidir.
- Yeterince oyun oynama fırsatı bulabilmiş, kendini oyunla ifade edebilmiş ve oyuna doymuş olmalıdır.
- Okula hazır oluşta anaokulu eğitiminin de rolü son derece önemlidir. Bu mümkün olmadığı takdirde, çocuk bahçede, evde, akran grupları ile yeterince sosyal beceri kazanmış olmalıdır.
Bunun gibi temel bazı becerileri kazanmış çocuk bir de istekli ise okula hazırdır denilebilir.
Sosyal Medya