Çocuğun Sorunlarını ve Korkularını Anlamak İçin Oyun Bir Araçtır

13 Mart 2014 Devamı

Çocuğun Sorunlarını ve Korkularını Anlamak İçin Oyun Bir Araçtır, Çocukları Oyun İle Anlayabiliriz, Bebeklik Sendromu, Çocukluk Sendromu, Oyun Terapisi, Oyun Terapisi Nedir? Oyun Terapisinde Neler Yapılır? Çocuğunuzun Oynadığı Oyunlar Çocuğunuzun İç Dünyasını Dile Dökmesi İçin Bir Araç

Psikiyatri Uzmanı – Prof.Dr.Nevzat Tarhan anlatıyor…

 

Çocuğun sorunlarını, korkularını anlamak için oyun ve oyuncak bir araçtır. Çocuğun tiki var, altını ıslatıyor, korkuları var, gece anne ve babanın yanından ayrılamıyor veya aynı şeyleri tekrarlayıp duruyor böyle durumlarda çocuğun duygularının arka planında ne var? Çocuklar sorunlarını söz ve dille anlatamaz davranış dili ile anlatır, davranış dilinin de en güzel anlatabilecek bir seans halinde oyun esnasıdır.

Oyun oynayan çocuk terapi esnasında çok iyi bilgi verir. Oynamaz içine kapanır, bir kenara çekilir. Çocukların protesto dönemi vardır. Her şeyi reddederler, devamlı ağlarlar yanına biri yaklaştığı zaman susarlar. İstediği kişi anne değildir veya anne yerine geçen kişi tekrar ağlamaya başlarlar oyun bile o çocuklara zevk vermiyor. O zaman bebeklik depresyonu var demektir.

Bebeklik depresyonunun belirtilerinden birisi de oyuna olan ilginin azalmasıdır. Çocuk oyuncak istiyorsa oynuyorsa anne babayı hadi oynayalım diye sıkıştırıyorsa o çocuğun hazır potansiyeli var demektir. Oyun esnasında çocukla anne baba oynarken çocuğu napıyoruz buduyoruz biz. Örneğin, ağaçla bir odunun farkı odunda hayat yoktur ağaç ile aynıdır ama ağaçta tomurcuklanma potansiyeli vardır. Çocuk heyecanla mutluluk ile tomurcuklanır sonra bütün yeşillikler çıkar. Sonrada rüzgar, fırtına ağacı şekillendirir. Eğer anne baba o çocuğu şekillendirir ise rüzgara fırtınaya kalmadan, kırılmadan onu bir ağaç haline getirebilir.

Oyun ve Oyuncak hakkında tüm merak ettiklerinizi buradan öğrenebilirsiniz…

 

Kategori: Soru-Cevap