Çocuğun Kalbine Buzlu Müdahale

29 Aralık 2014 Devamı

Yetişkin hastalığı olarak bilinen kalp çarpıntısı çocuklarda da görüldüğünü biliyor muydunuz?

Kalp atışlarının hızlanması, düzeninin bozulması veya nadiren yavaşlaması durumlarında hissedilen çarpıntı (ritim bozukluğu) şikâyeti artık sadece yaşlılarda değil, çocuklarda ve hatta bebeklerde dahi görülüyor. Kalp çarpıntısının yakılarak veya dondurularak tedavi edilme yöntemi olan “ablasyon”, her yaştaki hastaya rahatlıkla uygulanabiliyor.

KALP YETMEZLİĞİNE GİDEBİLİR
Kalp çarpıntısı olan bebeklerde, solunum güçlüğü, emerken çabuk yorulma, ayak bileklerinde şişlik gibi belirtiler gözlemlenebilir.

Özellikle yapısal kalp hastalığı olan hastalarda ortaya çıkan ritim problemlerinin hastanın hayatını tehdit ettiğini belirten uzmanlar; Kalp çarpıntısı, kişide şuur kaybına neden olur. Bazen de çarpıntıyla birlikte tansiyonda düşme, ciddi solunum sıkıntısı meydana geliyorsa, altta yatan başka bir kalp hastalığı olabilir ve bu durumun muhakkak araştırılması gerekir. Kalp ritminin yüksek hızda devam etmesi, kalbin kasılma fonksiyonunda ciddi problemlere ve hatta kalp yetersizliğine dahi neden olabiliyor. Ayrıca kalbin kulakçık kısımlarından kaynaklanan, “atrial fibrilasyon” denilen ritim problemi, şeker hastalığı, hipertansiyon gibi başka risk faktörlerinin de etkisiyle kalp içinde pıhtı oluşturarak felç geçirme dahil birçok soruna yol açabiliyor.

YAKILIYOR YA DA DONDURULUYOR
Ablasyon, temel olarak kalbin içerisinde ritim probleminin kaynaklandığı bölgenin ucunun sıcak ya da soğuk kateterler aracılığıyla yakılması veya dondurulmasıdır. Tedavi için öncelikle kasıktan girilip çarpıntının tetiklenmesi sağlanır. Bu esnada alınan ölçümler ve manevralarla çarpıntının çıktığı bölgenin tespiti yapılır. Daha sonra bu bölge ısıtılarak veya ucu eksi 70 dereceye kadar soğuyan kateterlerle dondurularak çarpıntının oluşma mekanizması ortadan kaldırılmaya çalışılır.

ÇOCUK İÇİN
Radyasyonsuz tedavi yapılıyor
Bebeklik ve ilk çocukluk çağındaki çocuklarda ritim bozukluğu sebebiyle oluşan çarpıntılarda 5-6 yaşına kadar ilaç tedavisi, 6 yaşından sonra ise elektrofizyolojik çalışma ve ablasyon tedavisi uygulanabildiğini söylediler. Çocuklara yapılan bu işlem esnasında radyasyonun etkilerini azaltmak için elektroanatomik haritalama gibi radyasyonsuz tedavi yöntemleri kullanılmaktadır.

Kategori: ÇOCUK HASTALIKLARI, Genel, Haberler