Çocuğun Duygusal Gelişimi İçin Önemli Faktörler
Sadakat
Her çocuk ilişki kurabildiği ve uzun vadeli olarak ulaşabileceği en az bir tane güvenilir, kendisine cevap veren yetişkinin varlığına ihtiyaç duyar. Bu olmazsa çocuklar güvenmeyi öğrenemez, veya güven duygularının zedelenmesi halinde ise yeniden güvenmemeyi öğrenirler. Bu da bakıcılar ve öğretmenler de dahil olmak üzere, başka insanlarla verimli ilişkiler kurma kabiliyetlerini zedeler.
Ayrıca güvenebileceği ve kendisini rahatlatan bir yetişkine sahip olmayan çocuk kendisini “sevilebilir” biri olarak hissetmez ve “sevilebilecek” şekilde davranmaz. Hiç şefkat görmediği için şefkat de gösteremez.
İletişim
İletişim entelektüel gelişim, bilginin zenginleştirilmesi, duyguların paylaşılması ve güçlü duygusal bağlar kurulmasını sağlayan bir araçtır. Çocukla yaptığı şeyler, düşünceleri ve duyguları hakkında teşvik edici biçimde konuşan bir aile bireyi çocuğun dil gelişimini zenginleştirir ve bağımsızlaşmak için kendisine güven duymasına yardımcı olur.
Sınırlar
Makul ve tutarlı sınırlar çocuğun kendisini güvende, iyi bir insan ve sevilebilir biri olarak hissetmesine yardımcı olur.
Genellikle bir çocuk, koyulan sınırlar gelişimsel dönemine uygun değilse, sınırları anlamıyorsa ve sınırları koyan yetişkini sevmiyor ya da ona saygı duymuyorsa, o yetişkin tarafından koyulan standartlara ulaşmak, anlık dürtülerini gemlemek ve fazladan çaba göstermek için uğraşmaz.
Değerlendirme
Yetişkin çocuğun ilgi alanları ve çabalarını kuru takdirlerle değil, aynı zamanda değerlendirme yaparak da karşılarsa çocuğun özdeğer duygusu derinleşir. Ancak aşırı övgü veya dalkavukluk çocukta şüpheler uyandırabilir ve genellikle sürekli övgüde bulunan yetişkinleri pek fazla güvenilmez kişiler olarak görürler.
Başetme stratejileri
Çocuğa zor durumlarla baş etmesine yardımcı olarak sağlıklı bir özsaygı geliştirmesine ve korumasına da yardım edebilirsiniz. Baş etme stratejileri arasında paylaşma, öfke yönetimi, çatışmaların çözümlenmesi ve stresle mücadele yer alır.
Hayal kırıklığı ve kriz zamanlarında ona olan sevgi ve desteğinizin değişmediğini göstererek çocuğun zayıflayan özsaygısını güçlendirebilirsiniz. Kriz geçtikten sonra çocuğa neyin yanlış gittiğini anlamasında yardımcı olabilirsiniz. Böylece, bir daha kriz oluştuğunda, geçmiş zorlukları yaşarken öğrendiği bilgilerden yararlanabilir.
Model alma
Sosyal öğrenme için olumlu, yetkin ve etkin rol modelleri çocuğa üretici ve özenli bireyler olmanın önemini öğretir. Çocukların özsaygısının beslenmesi zaman alır. Sevdikleri kişilerle ve hoşlandıkları diğer kişilerle bol bol zaman geçirmeleri gerekir.
Anne-babalar, bakıcılar, öğretmenler çocuklara saygılı davranarak, onların görüş ve kanaatlerini ciddiye alarak ve memnuniyetlerini göstererek çocuğun özsaygısının güçlenmesine önemli katkılarda bulunabilirler.
Sosyal Medya