Çocuğun Diş Fırçalaması İçin Tüyolar
Çocuklar aslında küçük yaşlarda yeni şeyleri öğrenmeye meraklı ve açıktırlar. Yeni şeyleri öğrenmekten ve denemekten zevk alırlar. Bunlardan biri de diş fırçalamayla ilgilidir. Fakat durum böyle olmasına rağmen çocuğa ilk diş fırçalamayı öyle aniden ve baskı yaparak yaptırmamak gerekir. Çünkü bu çocuk için yeni bir durumdur ve diş fırçalamanın ne olduğunu nasıl olduğunu ilk kez sizden görmektedir.
Dolayısıyla çocuğun dişini fırçalamadan önce onu bu yeni duruma alıştırmak gerekir. Mesela annesi ve babasını diş fırçalarken görmek ona ilginç ve eğlenceli gerekecektir. Büyük bir merakla sizi izleyecektir. İşte bu süreçte ona diş fırçalamayı yavaş yavaş alıştırabilirsiniz. Ona diş fırçalamanın ne olduğunu ve neden bunu yaptığınızı basit kelimelerle ve onun anlayacağı şekilde yapmaya çalışırsınız. Bunu eğlenceli hale getirebilirsiniz.
İlk adımlardan biri olarak çocuğunuz diş fırçalamanın farkına vardıktan sonra onunla bir alışverişe çıkın. Ve çocuklar için yapılmış küçük ve renkli diş fırçalarından alın. Bırakın kendisi seçsin ya da seçmesine yardım edin. Sevdiği diş fırçasını almak onun bu eyleme alışmasına yardımcı olacaktır.
Çocuğunuzu küçük yaşlardan itibaren diş fırçalamaya alıştırın. Bu alışkanlığı küçük yaşlardan itibaren edinmek çok önemlidir. Yoksa ileriki yaşlarda buna alışmak zor olacaktır. Ülkemizde kişi başına düşen diş çürüğü sayısının, gelişmiş ülkeler ortalamasına göre ne kadar çok olduğunu düşündüğümüzde, bu alışkanlığı9nın mutlaka küçük yaşlardan itibaren kazanılması gerektiğini daha iyi anlarız.
Çocuğunuzla diş fırçasını seçerken de bilinçli olmak gerekir. Diş fırçasının kılları yumuşak ve diş aralarına içeri bölgelerine rahatlıkla girebilecek esneklikte ve şekilde olması gerekir. Ayrıca diş fırçasının kalitesinden de ödün vermeyin. Dişleri sabah ve akşam ortalama iki defa fırçalamak gerekir. Dolayısıyla anne ve baba olarak siz de böyle yapmalısınız ki çocuğunuz sizi, örnek alsın. İlk zamanlar çocuğunuzla birlikte fırçalayın. Bu şekilde diş fırçalamaya kendini alıştıracak ve zamanla kendi kendine ve hatta yalnız başına da fırçalamaya başlayacaktır.
Çocuğunuz ilk aşamalarda tabiî ki diş fırçalama konusunda tam başarı gösteremeyecektir. Olsun. Siz yine onun cesaretlendirmeye çalışın. Onun övün. Diş fırçalama için kendisinde şevk olsun. Zamanla diş fırçama konusunda daha da ustalaşacaktır. Zaten bilişsel ve fiziksel gelişim süreci bakımından da ilk yaşlarda ondan dişlerini usta bir şekilde fırçalamasını bekleyemeyiz. Çocuklar genelde 5-6 hatta 7 yaşlarında dişlerini daha ustalıkla fırçalamaya başlarlar. Tabi bu arada çocuğun siz diş fırçalarken sizi iyi bir şekilde görmesini sağlamalısınız.
Sosyal Medya