Çocuğumuzu Sokaktaki Tehlikelerden Korumak
Günlük yaşam döngüsü içinde risk algısı yaratmayan birçok durum, çocuk için ciddi tehdit unsuru haline gelebilir.
Çocuklar herkese kolayca güvenebildikleri ve kendilerini koruyamadıkları için kaçırılabilir, duygusal veya fiziksel şiddet ya da tacize uğrayabilir. Tüm bunlar alışveriş merkezi, okul çıkışı, çocuk parkı ya da pazar yerleri gibi kalabalık sosyal ortamlarda bile kolayca gerçekleşebilir. Bu nedenle ebeveynler çocuklarını toplum ve çevredeki olumsuzluklardan korumak için dikkatli olmalı.
Güvenlik güçlerinin ailelerin çocuklarını korumak için verdiği bazı önemli tavsiyeler var. Bunlardan önemli olanları şöyle:
– Aile, çocuğun iletişimde bulunduğu kişileri tanımalı. Çocukla daima iletişim halinde kalınmalı. Mümkünse çocukla her gün o gün yaptıkları ile ilgili ayrıntılı olarak konuşmalı. Çocuğun yaptıklarını ailesine anlatması için ona gereken güven verilmeli ki çocuk ebeveynlerinden çekinmeden her şeyi anlatabilsin.
– Çocuğun okula veya başka bir yere giderken bilinen yolları kullanması sağlanmalı. Akşam geç vakitlerde dışarıda kalmasına çok fazla izin verilmemeli. Çocuğa, ailesi yanında olmadıkça kaldırımın araç trafiğine uzak tarafından yürümeleri öğretilmeli.
– Çocuklara, aile ve yakınları haricindeki yabancı şahıslardan yiyecek veya içecek kabul etmemeleri, yabancılar tarafından davet edildikleri yerlere asla gitmemeleri öğretilmeli. Tanıdık olması bu kişiye kayıtsız şartsız güvenilebileceği anlamına gelmez. Çocuğun ebeveynine haber vermeden herhangi biriyle bir yere gitmesine kesinlikle engel olunmalı.
– Çocuk evde yalnızken kapıyı ebeveynleri dışında kimseye açmaması öğretilmeli.
– Kendini ifade edemeyecek kadar küçük çocukların üzerinde ebeveynleri ile irtibat kurulabilecek telefon ve adres bilgilerinin yazılı olduğu bir not bulundurulmalı.
– Kaybolmaları halinde aile ile nasıl irtibat kurabilecekleri çocuğa mutlaka öğretilmeli.
– Okul öncesi çocuklar ev dışında kısa süreliğine de olsa kesinlikle yalnız bırakılmamalı. Çocuk özellikle çevredeki su birikintisi, uçurum, inşaat gibi yerlerden uzak tutulmalı.
– Çocukların üzerlerinde fazla miktarda para ve kıymetli eşya bulunmamasına dikkat edilmeli.
– Çocuğa, kaybolduğundan hemen jandarma, asker, polis, zabıta gibi üniformalı kişilerden yardım istemesi öğretilmeli.
Sosyal Medya