Çocuğu Ana Okuluna Hazırlamak İçin Anne-Baba’nın Neler Yapması Gerekiyor?
Çocuğu Ana Okuluna Hazırlamak İçin Anne-Baba’nın Neler Yapması Gerekiyor? Çocuklar Ana Okuluna Nasıl Hazırlanmalı? Çocuğun Ana Okuluna Hazır Olup Olmadığını Nasıl Anlarız?
Eğitim – Bilimci Prof.Dr.Ayla Oktay anlatıyor…
Bu başlangıçtan itibaren gelen bir süreç. Çocuğun güven duygusu çok önemli ve çocuk güven duygusunu anne baba ile geliştiriyor. Daha sonrada kendine güven duymayı öğreniyor. Başarabildiği şeyleri yaptıkça da kendine güvenmeyi öğreniyor. Bu nedenle evden farklı bir kurumda olmak, farklı bir yetişkinle zaman geçirmek bazı çocuklar için ürkütücü ve korkutucu olabilir. Onun için sağlıklı bağlılığın olması lazım bebeklikten başlayarak. Çocuğun yapabildikleri konusunda kendisine ve çevresine zarar vermemek koşulu ile fırsatlar vermek çok önemli. Ve her yaşın sorumluluğu var.
1 yaşı dışarıda bırakırsanız çocuk 2 yaşından itibaren kendine ait bazı şeyleri yapabilir. Mesela 1 yaşın sonunda çocuk kaşığı tutup ağzına götürebilir. Bu da ben kendimi besleyebilirim mesajı verir bize. Çocuğu koruyacağız ama onun davranışlarını ve hareketlerini kısıtlamadan koruyacağız. Kendisine ve çevresine zarar vermeden her yapabildiğini çocuk yapabilmeli. Ve yemek yemek bunun için çok iyi bir başlangıç.
Çocukların ana okuluna daha rahat üzülmeden gidebilmeleri için yavaş yavaş anne ile olan bağlılıklarının azalması lazım. Bu da çocuğun kendine ait işleri kendi kendine başarabilmesi bir süre yetişkinin gözetimi olmadan kendi kendine oynayabilmesi, kendi kendini oyalayabilmesi ve yabancı yetişkinlerle de iletişim kurmayı başarabilmiş olması lazım. Bunun içinde çocuğa bazı fırsatlar verilmesi lazım. Belki çocuk arkadaş gruplarının içine alınabilir. 1,5-2-3 yaşa kadar çocuk gruplarında çocuklar hem farklı çocuklarla hem farklı yetişkinlerle bir arada olma fırsatını yakalıyorlar. Bu da onlara daha sonraki dönemde kendi başlarına bir kurumda kalabilmeyi mümkün kılıyor aslında.
Yemek yemekten başlayarak kendine ait öz bakım becerisi dediğimiz yemek yemek, tuvalet, uyku, kendi kendine giyinme, soyunma gibi şeyleri yavaş yavaş başarabilmesi lazım. İki yaşından sonra çocuğun bunlarla da meşgul edilmesi bazı şeyleri kendi kendine yapmaya zaten çok hevesli buna fırsat verilmesi çok önemli diye düşünüyorum.
Okul Öncesi Dönemi hakkında tüm merak ettiklerinizi buradan izleyebilirsiniz.
Kategori: Soru-Cevap
Sosyal Medya